Linkuri accesibilitate

Promisiunile lui Elon Musk. Twitter și noile reguli europene din mediul digital


După ce a cumpărat Twitter, Elon Musk este cel care va decide viitorul platformei. El se declară un adept convins al libertății de exprimare absolute.
După ce a cumpărat Twitter, Elon Musk este cel care va decide viitorul platformei. El se declară un adept convins al libertății de exprimare absolute.

În urma atenționării din partea comisarului european Thierry Breton, care se ocupă de piața internă, că platforma de socializare Twitter va trebui să respecte legislația europeană, Elon Musk declară că, sub conducerea sa, compania va face acest lucru.

Pe data de 27 octombrie, agențiile media de pretutindeni au relatat că Elon Musk a finalizat tranzacția pentru cumpărarea platformei de socializare Twitter cu suma de 44 de miliarde de dolari.

În urma achiziției, Musk a dizolvat consiliul de administrație al companiei și a devenit unicul său director, în conformitate cu termenii acordului.

Cumpărarea Twitter de către miliardarul american a fost dusă la bun sfârșit după luni în care fusese pusă sub semnul întrebării. Musk a intenționat să își retragă oferta făcută în aprilie după ce a acuzat compania că nu ar fi dezvăluit informații cu privire la conturile false de pe platformă, așa cum solicitase acesta.

Dar joi, Musk a postat pe Twitter că „pasărea a fost eliberată”, făcând aluzie la viziunea lui despre libertatea de exprimare pe care va urma să o implementeze. Însă situația este privită cu scepticism de mulți.

În ziua dinaintea achiziției Twitter, Musk a dat asigurări companiilor care își fac reclamă pe platformă că venirea sa nu va însemna că oricine va putea spune absolut orice pe Twitter.
În ziua dinaintea achiziției Twitter, Musk a dat asigurări companiilor care își fac reclamă pe platformă că venirea sa nu va însemna că oricine va putea spune absolut orice pe Twitter.

În trecut, Musk s-a declarat un „absolutist al libertății de exprimare” și s-a opus multă vreme politicilor companiei conform cărora anumite postări erau restricționate sau chiar șterse.

De asemenea, acesta plănuiește o revizuire a politicii Twitter de a interzice permanent activitatea conturilor care încalcă în mod repetat regulile de conținut. Această declarație duce cu gândul la fostul președinte american Donald Trump, al cărui cont de Twitter a fost suspendat permanent după ce a încălcat regulile cu privire la incitarea la violență în urma asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

După ce lui Trump i-a fost interzisă activitatea pe rețeaua de socializare, Musk a declarat, în luna mai, că această decizie ar fi fost o greșeală, deoarece, în final, Donald Trump tot a putut găsi o modalitate de a se exprima în mediul online. Fostul președinte și-a creat, în urma suspendării contului său de Twitter, propria platformă de socializare, „TRUTH Social”.

Când Musk a anunțat că este acum la controlul Twitter, au apărut îngrijorări. Ca răspuns la postarea sa de pe Twitter, Comisarul Uniunii Europene pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat că „în Europa, pasărea va zbura după regulile noastre”.

Regulile europene

Această declarație face referire la regulile din Uniunea Europeană cu privire la serviciile digitale. De astăzi, 1 noiembrie, intră în vigoare regulamentul privind rețelele digitale, care are două componente majore: Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale.

Acest pachet legislativ are ca scop crearea unui spațiu digital sigur, unde drepturile fundamentale ale utilizatorilor sunt protejate, și stabilirea unor piețe digitale echitabile.

Noile legi reglementează felul în care marile platforme din mediul online pot controla fluxul informațiilor, garantând că aceste platforme se comportă corect. Legislația stabilește criterii conform cărora o platformă online este considerată un „un controlor al fluxului de informație” și le impune acestora obligații, precum monitorizarea conținutul ilegal de către moderatori ai platformelor sau împiedicarea platformelor din a urmări ce fac utilizatorii lor în afara pe alte rețele de socializare.

Pe 9 mai 2022, Comisarul Thierry Breton s-a întâlnit cu Elon Musk in Statele Unite pentru a discuta legislația UE.

În urma acestei întâlniri, cei doi au postat un mesaj video pe Twitter, în care Musk declara că este de acord cu tot ceea ce i-a explicat Comisarul în legătură cu noul pachet de legi și că viziunea sa se aliniază cu cea prezentată de Breton.

Luni, surse din interiorul Uniunii Europene citate de Reuters au relatat că Elon Musk l-a contactat din nou pe Breton pentru a-l asigura că plănuiește ca sub conducerea sa, Twiter să se conformeze cu legislația UE în vigoare.

Conform Reuters, sursele mai relatează că miliardarul ar fi fost de acord să se întâlnească din nou cu Thierry Breton în săptămânile care urmează.

Între timp, Musk a declarat că nu plănuiește ca Twitter să devină un mediu în care orice mesaj poate fi propagat fără consecințe. A mai adăugat că va crea un nou consiliu care să expună păreri diverse și care să modereze conținutul de pe platformă. Acesta susține că nicio decizie majoră cu privire la conținut sau la conturi suspendate nu va fi luată înainte ca acest consiliu să fie creat și convocat. Totuși, rămâne neclară direcția concretă spre care se va îndrepta platforma sub noua conducere.

*Articol de Mara Ioniță, stagiar Europa Liberă

XS
SM
MD
LG