Linkuri accesibilitate

Directorul adjunct al rețelei penitenciare din Rusia, avansat general. „Recompensa lui Putin pentru torturarea lui Navalnîi”


Memorial cosacrat memoriei opozantului rus Alexei Navalnîi a cărui moarte a fost anunțată de Serviciul Federal Penitenciar rus pe 16 februarie.
Memorial cosacrat memoriei opozantului rus Alexei Navalnîi a cărui moarte a fost anunțată de Serviciul Federal Penitenciar rus pe 16 februarie.

Președintele rus Vladimir Putin l-a avansat în grad pe directorul adjunct al Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN) din Rusia, Valeri Boiarinev.

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat gradul de colonel general al Serviciului Intern directorului adjunct al Serviciului Federal Penitenciar, Valeri Boiarinev.

Decretul de avansare în grad a fost semnat de Putin pe 19 februarie, la trei zile de la moartea în închisoare a opozantului cel mai aprig al Kremlinului, Alexei Navalnîi, într-o colonie penitenciară din Siberia.

Promovarea lui Boiarinev a fost „recompensa dată de Putin pentru tortură”, a scris Ivan Jdanov pe X și pe Telegram, unde a postat și o fotografie a decretului de promovare.

„Boiarinev a supravegheat personal torturarea lui Alexei Navalnîi în închisoare. Restricţionarea cumpărării de alimente de către Alexei, ca toate celelalte torturi au fost făcute din ordinul personal al lui Boiarinev de la FSIN", a scris Jdanov, un apropiat al lui Navalnîi, de la Fundația Anticorupție.

Jdanov a publicat o scrisoare de la Boiarinev către Serviciul Federal al Penitenciarelor pentru Regiunea Vladimir, colonia în care Navalnîi a fost închis până în decembrie 2023, în care interzicea ca opozantul să cheltuiască mai mult de cinci mii de ruble (50 de euro) pe lună pentru alimente.

Navalnîi și-a petrecut o parte semnificativă a timpului la carceră, unde nu avea voie să comande alimente.

Pe lângă Boiarinev, încă trei angajați FSIN, precum și zeci de angajați din alte departamente, au fost promovați luni de Putin.

Potrivit Serviciului Federal al Penitenciarelor, politicianul de opoziție Alexei Navalnîi, deținut în colonia arctică cu regim special Lupul Polar, a murit după o plimbare, în după-amiaza zilei de 16 februarie.

Cu câteva zile înainte de moarte, a fost trimis la carceră pentru a 27-a oară, cu condiții chiar mai stricte decât în celulele obișnuite.

Susținătorii politicianului cred că a fost ucis.

Cadavrul lui Navalnîi nu a fost încă încredințat rudelor.

Mama lui Alexei Navalnîi i-a cerut marți președintelui rus Vladimir Putin, din fața închisorii IK-3 din nordul Rusiei ,să-i predea trupul fiului său pentru a-l putea înmormânta.

„Deja pentru a cincea zi, nu-l pot vedea, nu vor să-mi dea trupul său și nici măcar nu vor să-mi spună unde este.

Fac apel la Vladimir Putin. Decizia depinde doar de el: Lăsați-mă în sfârșit să-mi văd fiul. Cer ca trupul lui Alexei să fie eliberat imediat, pentru a-l putea îngropa într-un mod uman”, a declarat Ludmila Navalnaia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG