Linkuri accesibilitate

70.000 de ruși cer ca trupul lui Navalnîi să ajungă la familie. Țări UE convoacă ambasadori ruși pentru explicații despre moartea acestuia


Diplomații ruși din mai multe țări UE sunt chemați să dea explicații pentru moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare îndepărtată din Rusia, la vârsta de 47 de ani.
Diplomații ruși din mai multe țări UE sunt chemați să dea explicații pentru moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare îndepărtată din Rusia, la vârsta de 47 de ani.

Mai multe țări din Uniunea Europeană convoacă zilele acestea ambasadorii ruși pentru explicații, după ce opozantul Alexei Navalnîi a murit în închisoare. În replică, Moscova acuză ţările occidentale că politizează decesul. Între timp, aproape 70.000 de ruși cer ca familia lui Navalnîi să primească trupul pentru a fi înmormântat.

Președintele rus Vladimir Putin l-a promovat pe directorul adjunct al Serviciului Federal Penitenciar al Rusiei (FSIN), Valeri Boyarinev, la rangul de general-colonel.

Această promovare vine la doar trei zile după moartea lui Alexei Navalnîi într-o colonie penală din îndepărtata regiune rusă, în Arctica.

Boyarinev a fost promovat luni, pe 19 februarie, iar apropiații opozantului rus spun că este vorba despre o recompensă.

„A fost recompensa categorică a lui Putin pentru tortură”, a scris Ivan Jdanov, fost director al Fundației Anticorupție, lansată în urmă cu câțiva ani de Navalnîi, potrivit Servicului ucrainean al RFE/RL.

„Boyarinev a supervizat personal tortura lui Alexei Navalnîi în închisoare. Restricționarea achiziționării de alimente de către Alexei, ca și toate celelalte torturi, a fost ordinul personal al lui Boyarinev de la FSIN”, a mai scris Jdanov pe rețeaua de socializare X (Twitter).

Petiție pentru ca trupul lui Navalnîi să fie dat familiei

Peste 67.000 de cetățeni ruși au trimis note oficiale către Comitetul de Investigații al Rusiei, în care au cerut ca trupul lui Alexei Navalnîi să fie returnat familiei sale.

Inițiativa lansată de grupul pentru drepturile omului OVD-Info vine în contextul în care Uniunea Europeană a cerut o anchetă internațională independentă cu privire la decesul lui Alexei Navalnîi, anunțat pe 16 februarie de autoritățile ruse din regiunea arctică Iamalia-Neneția, aflată la circa 1.900 de kilometri la nord de Moscova.

Mama lui Alexei Navalnîi s-a adresat marți președintelui rus Vladimir Putin, din fața închisorii IK-3 din nordul Rusiei, cu rugămintea de a-i preda imediat trupul fiului său pentru a-l putea înmormânta.

„Deja pentru a cincea zi, nu-l pot vedea, nu vor să-mi dea trupul său și nici măcar nu vor să-mi spună unde este. Fac apel la Vladimir Putin. Decizia depinde doar de el. Lăsați-mă în sfârșit să-mi văd fiul. Cer ca trupul lui Alexei să fie eliberat imediat, pentru a-l putea îngropa într-un mod uman”, a declarat Ludmila Navalnaia.

Țările UE cer explicații Moscovei

Ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, a declarat în timpul unei vizite în Argentina că ambasadorul Rusiei la Paris va fi convocat.

De asemenea, Ministerul de Externe al Norvegiei a emis o declaraţie în care a anunţat că îl cheamă pe diplomatul său rus de rang înalt „pentru o discuţie” despre moartea lui Alexei Navalnîi.

„Vor fi transmise opiniile norvegiene cu privire la responsabilitatea autorităţilor ruse pentru deces şi pentru facilitarea unei anchete transparente”, precizează diplomația de la Oslo.

Moartea lui Alexei Navalnîi (47 de ani) într-o închisoare izolată din Arctica a fost anunțată vineri. Politicianul rus ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare, după ce anterior a supravieţuit unei otrăviri în 2020 pe care a pus-o pe seama Kremlinului.

Și alte guverne europene, precum Finlanda, Germania, Lituania, Spania, Suedia şi Olanda au declarat că au convocat diplomaţi de la ambasadele ruseşti. Marea Britanie a anunțat convocarea diplomatului rus de vineri seară.

Ministerul finlandez de Externe a cerut ca Rusia „să elibereze toţi prizonierii politici”, în timp ce ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a cerut Uniunii Europene să ia în considerare „un nou regim de sancţiuni care să vizeze represiunea internă din Rusia”.

În plus, ministrul olandez de Externe, Hanke Bruins Slot, a spus că „este groaznic că Alexei Navalnîi a plătit preţul suprem pentru lupta sa pentru o Rusie liberă şi democratică”.

„Cerem cu tărie Rusiei să elibereze corpul lui Navalny familiei şi rudelor sale”, a completat ea.

Kremlinul acuză o politizare a decesului

Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite a acuzat ţările occidentale de politizarea morţii opozantului rus Alexei Navalnîi.

Vassili Nebenzia a declarat că ancheta privind decesul „nu s-a încheiat încă” și prin urmare nu sunt cunoscute cauzele.

„Colegii noştri occidentali s-au grăbit să afirme că moartea a fost responsabilitatea regimului Putin”, a declarat Nebenzia.

Anterior, Kremlinul a declarat că o anchetă privind circumstanţele morţii lui Alexei Navalnîi este în curs de desfăşurare, iar rezultatele nu sunt cunoscute.

Însă, Iulia Navalnaia l-a acuzat direct pe președintele rus Vladimir Putin că l-a ucis pe soțul său.

„Putin nu l-a ucis doar pe Alexei Navalnîi ca persoană, ci a vrut să ne ucidă speranța, libertatea, viitorul”, a spus ea într-o declarație publicată luni, în care a mai promis că va continua munca soțului său.

Într-o conferință de presă de marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins ca fiind acuzații „nefondate” declarațiile Iuliei Navalnaia.

„Evident, este vorba despre acuzaţii grosolane şi total nefondate împotriva şefului statului rus”, a spus Peskov.

Deținuților li s-a refuzat în mod repetat asistență medicală la penitenciarul în care era închis Navalnîi - documente văzute de RFE/RL
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00
Știre scrisă cu sprijinul relatărilor News.ro, RFE/RL și CNN.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG