Linkuri accesibilitate

Ucraina a adăugat Unilever pe lista de companii care sponsorizează Rusia în război


Unilever mai are 3.000 de angajați în Rusia, iar profiturile au crescut. Peste 550 de companii internaționale încă operează în Rusia.

Ucraina a adăugat compania Unilever pe lista sa de sponsori ai războiului. Un grup de activiști ucraineni au protestat luni în fața sediului Unilever din Londra, acuzând compania că finanțează Rusia pe timpul războiului.

Reprezentanții Unilever declaraseră că au oprit complet importurile și exporturile produselor lor către și dinspre Rusia în martie anul trecut, precum și că au oprit cheltuielile media și de publicitate.

Cu toate acestea, Unilever Rusia și-a majorat bugetul de publicitate cu 10% în timpul războiului.

Unilever păstrează încă 3.000 de angajați în Rusia și a înregistrat o creștere a profiturilor cu 24,9% în 2022 față de anul precedent. Din cele 8,03 miliarde de euro de profit încasat doar din Rusia în 2022, dublu față de anul precedent, firma a plătit în jur de 303 de milioane de euro în taxe și impozite.

„Înțelegem de ce se dorește ca Unilever să părăsească Rusia. Dorim să explicăm că nu încercăm să ne protejăm sau să gestionăm afacerile noastre din Rusia. Însă, pentru companiile ca Unilever, care au o prezență fizică semnificativă în țară, a părăsi țara nu este un proces simplu”, au declarat cei de la Unilever Rusia.

Ei precizează că, dacă și-ar abandona mărcile din Rusia, acestea ar fi pur și simplu preluate și operate de statul rus.

O nouă lege ar permite și recrutarea angajaților Unilever Rusia în armată.

Unilever are mărci precum Dove, Domestos, Ben & Jerry’s, Knorr, Magnum, Rexona, Persil, Axe, Cif și Omo.

„Unilever nu se poate opune războiului și să contribuie, în același timp, la mașinăria de război a lui Putin. Am inclus această companie în lista de sponsori internaționali ai războiului, deoarece contribuțiile lor la bugetul rusesc, prin plata impozitelor, contribuie la finanțarea războiului împotriva Ucrainei”, a declarat Alexander Novikov, directorul Agenției naționale anticorupție din Ucraina.

Pe lista de sponsori ai războiului au fost adăugați și Leroy Merlin și Procter & Gamble (care dețin Pampers, Ariel, Tide, Always, Tampax, Braun, Gillette, Head & Shoulders, Pantene, Oral-B, Olay).

Peste 550 de companii internaționale încă operează în Rusia, conform datelor Universității Yale. Dintre acestea, 223 operează în regim normal, precum Acer, Asus, Benetton, Calzedonia, Lacoste, Siemens, Braun și Philips.

Și lanțul de magazine Auchan, acuzat că ajută la aprovizionarea cu hrană a trupele rusești, a respins acuzațiile că susține Rusia în război.

Magazinele Auchan rămân deschise în Rusia, deși compania a declarat că a oprit toate investițiile sale în filiala sa din Rusia și că respectă termenii sancțiunilor.

Alte companii străine care au rămas în Rusia:

  • Raiffeisen Bank;
  • UniCredit;
  • Red Bull;
  • Alibaba;
  • Guess;
  • Mitsubishi;
  • Companii aeriene precum Emirates, EgyptAir, Pegasus, Qatar Airways și Turkish Airlines.

Companiile care au suspendat doar parțial activitățile din Rusia includ Airbus, Bayer, Boiron, Bosch, Campari, Colgate, Domino’s, Geox, Giorgio Armani, Heineken, Hertz, Hochland, HSBC, Huawei, ING, Johnson & Johnson, Lenovo, Mars, Metro, Nestle, OMV, Pfizer, Subway, Toyota, WeWork și Yves Rocher.

Și-au redus activitățile, dar păstrează o parte din ele companiile Adobe, Bonduelle, Continental, Credit Suisse, Duolingo, Ferrero, General Electric, Indesit, JPMorgan, Luxottica, Microsoft, OTP Bank, PepsiCo, Schaeffler, Skoda, Valentino și Whirlpool.

Unele companii și-au schimbat, discret, branding-ul, dar operează în continuare în Rusia. Sticle de Coca-Cola pot fi găsite în continuare pe rafturile din Rusia cu altă etichetă, în timp ce Starbucks a devenit „Stars Coffee”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG