Linkuri accesibilitate

Ucraina speră la un ajutor militar din partea UE și în 2024. Statele europene nu au ajuns la un acord


După ce economia s-a redus cu o treime în urma războiului, Ucraina depinde în mare măsură de ajutorul financiar extern.
După ce economia s-a redus cu o treime în urma războiului, Ucraina depinde în mare măsură de ajutorul financiar extern.

Ucraina speră să primească anul viitor un ajutor de 18 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, aceeaşi sumă pe care a obţinut-o pentru 2023, au declarat luni oficialii ucraineani.

Premierul Denîs Smîhal a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că Ucraina tocmai a primit 1,5 miliarde de euro într-o nouă tranşă de asistenţă financiară din partea UE, potrivit Reuters.

„Sprijinul bugetar al UE pentru Ucraina în 2023 se ridică deja la 15 miliarde de euro - acesta este unul dintre cei mai importanţi factori care ajută Ucraina să fie rezistentă şi stabilă din punct de vedere economic”, a scris Smîhal.

Alte două tranşe de sprijin din partea UE sunt aşteptate în lunile următoare, ceea ce va duce suma totală din acest an la 18 miliarde de euro, a declarat și Ministerul de Finanţe de la Kiev.

Guvernul ucrainean a început să lucreze împreună cu UE la un nou program pe termen lung în valoare totală de 50 de miliarde de euro, repartizat pe patru ani, a declarat Smîhal.

Însă, luni, miniștrii de Externe ai UE au eșuat din nou să ajungă la un acord asupra ajutorului militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a confirmat că negocierile ministeriale de la Luxemburg nu au adus un acord asupra celei de-a opta tranșe de asistență militară, dar nu a detaliat motivele.

„Nu am reușit încă să rezolvăm problema celei de-a opta tranșe a Fondului European pentru Pace. Încă mai căutăm o soluție la această problemă, dar, într-un fel sau altul, o vom găsi”, a declarat Borrell.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG