Linkuri accesibilitate

Ucraina anunță progrese pe front în condiții "dificile" și o intensificare a luptelor din Bahmut


Autoritățile de la Kiev anunță că trupele ucrainene au recâștigat teren de-a lungul fronturilor de est și sud.

Autoritățile de la Kiev au anunțat luni seara că trupele ucrainene au recâștigat teren de-a lungul fronturilor de est și sud. Președintele Volodimir Zelenski a descris situația ca pe un progres într-o săptămână "dificilă" pentru contraofensiva Kievului împotriva forțelor ruse, transmite Reuters.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a remarcat, de asemenea, o intensificare a luptelor în jurul orașului Bakhmut, capturat de forțele ruse în mai, după 10 luni de lupte.

"Săptămâna trecută a fost dificilă pe linia frontului. Dar facem progrese", a scris Zelenski pe Telegram.

"Mergem înainte, pas cu pas! Mulțumesc tuturor celor care apără Ucraina, tuturor celor care conduc acest război spre victoria Ucrainei!"

Într-un postare pe Telegram, Hanna Maliar a anunțat că armata ucraineană a luat înapoi peste 37,4 kilometri pătrați de teritoriu în lupte grele în ultima săptămână.

Ea a spus că forțele ruse atacă lângă orașul Liman, în nordul regiunii Donețk și lângă orașele Avdiivka și Mariinka.

Într-un raport ulterior, Maliar a declarat că luptele de lângă Bakhmut s-au intensificat și că "o luptă este în curs de desfășurare pentru a prelua inițiativa.

Generalul Aleksander Sirski, responsabil de forțele terestre ale Ucrainei, a raportat avansarea trupelor la marginea Bakhmut și "distrugerea efectivă a rușilor".

Rusia, care și-a lansat invazia în februarie 2022, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că forțele sale au respins atacurile ucrainene în apropierea satelor din Bakhmut și în zonele mai sudice, în special în apropierea orașului Vuhledar. De asemenea, a raportat succese în limitarea trupelor ucrainene din nord-est.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat luni că o scurta revoltă a grupului de mercenari Wagner luna trecută nu a afectat "operațiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina.

"Provocarea nu a afectat acțiunile grupurilor de armate (implicate în operațiune)", a declarat el la o reuniune a ministerului.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG