Linkuri accesibilitate

Ucraina respinge un atac rusesc cu drone. Inițiativa cehă: 500.000 de proiectile de artilerie pentru Ucraina până la sfârșitul anului


Apărarea antiaeriană ucraineană distruge o dronă lansată de Rusia. Fotografie generică.
Apărarea antiaeriană ucraineană distruge o dronă lansată de Rusia. Fotografie generică.

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 13 din cele 14 drone lansate de Rusia la începutul zilei de 29 mai în trei dintre regiunile sale, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram.

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 13 din cele 14 drone lansate de Rusia la începutul zilei de 29 mai în trei dintre regiunile sale, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram.

„Ca urmare a luptei antiaeriene, 13 Shahed (drone, n.red) au fost doborâte în regiunile Nikolaev, Kirovograd și Rivne”, se arată în mesaj.

Nu au existat rapoarte imediate privind victime sau pagube.

Între timp, Veniamin Kondratiev, guvernatorul regiunii Krasnodar din sudul Rusiei, a declarat într-un mesaj pe Telegram că o dronă ucraineană a fost doborâtă de apărarea aeriană rusă deasupra orașului Armavir. Nu s-au înregistrat victime sau pagube, a scris Kondratiev.

500.000 de proiectile de artilerie până la sfârșitul anului

Liderii a cinci state europene NATO s-au întâlnit marți la Praga pentru a discuta planul ceh de cumpărare a 800.000 de obuze de artilerie din țări din afara Uniunii Europene și de a le furniza Ucrainei.

Prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat că Ucraina se poate aștepta la prima livrare a zeci de mii de obuze de 155 de milimetri în următoarele câteva zile.

La întâlnirea de la Praga au participat președintele polonez Andrzej Duda, premierul olandez Mark Rutte, premierul danez Mette Frederiksen și premierul leton Evika Silina.

În cadrul inițiativei cehe, oficialii guvernului de la Praga și companiile private au căutat să cumpere de urgență muniție de la furnizori din întreaga lume. Cincisprezece state UE și NATO s-au angajat să finanțeze proiectul în jur de 1,6 miliarde de euro.

Într-o declarație comună de după întâlnire, liderii au transmis că se așteaptă ca jumătate de milion de proiectile de artilerie să ajungă în Ucraina înainte de sfârșitul anului. Ei au adăugat că vor continua inițiativa atât timp cât va fi necesar.

Președintele polonez Andrzej Duda s-a angajat să sprijine transportul obuzelor de artilerie și a descris situația de pe frontul din Ucraina ca fiind dificilă. El a spus că Rusia are acum inițiativa în război și pregătește o altă ofensivă majoră, iar artileria va juca un rol-cheie în apărarea Ucrainei.

„Avem nevoie de ea (muniția) pe linia frontului cât mai curând posibil”, a spus premierul ucrainean Denis Șmîhal, prezent și el la discuții.

El a repetat cererile Ucrainei pentru sisteme de apărare antiaeriană:

„Avem nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot și avioane moderne de luptă cât mai curând posibil”, a spus el.

La reuniunea de la Praga au participat premierul ucrainean Denys Șmîhal, cel leton, Evika Silina, președintele polonez Andrzej Duda, prim-ministrul ceh Petr Fiala, premierul danez Mette Frederiksen și cel olandez. 28 mai 2024.
La reuniunea de la Praga au participat premierul ucrainean Denys Șmîhal, cel leton, Evika Silina, președintele polonez Andrzej Duda, prim-ministrul ceh Petr Fiala, premierul danez Mette Frederiksen și cel olandez. 28 mai 2024.


Prim-ministrul ceh Petr Fiala a susținut, la rândul lui, ideea că statele occidentale ar trebui să permită Ucrainei să folosească armele furnizate de împotriva țintelor legitime din interiorul Rusiei.

„Ucraina este o țară care se apără de agresiunea rusă. Trebuie să-și protejeze teritoriul și populația civilă”. (...) Fiind o țară atacată, are cu siguranță dreptul deplin de a folosi toate mijloacele pentru apărarea sa”, a spus premierul ceh..

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și unele state NATO, sunt de părere că armele occidentale ar trebui să nu mai fie livrate Ucrainei sub restricția de a nu lovi ținte militare sau strategice de pe teritoriul Rusiei.

Suedia anunță un sprijin militar de 1,3 miliarde de euro

Guvernul suedez a anunțat că va oferi Ucrainei un sprijin militar de 13 miliarde de coroane (1,3 miliarde euro), cel mai mare pachet de ajutor pe care Suedia l-a donat până acum.

„Acesta constă în echipamente care se află în fruntea listei de priorități a Ucrainei”, a declarat vicepremierul Ebba Busch. Acesta include apărare aeriană, muniție de artilerie și vehicule blindate, a transmite Associated Press.

Ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, a precizat că țara a exclus pentru moment trimiterea oricăror avioane JAS 39 Gripen construite în Suedia în Ucraina, spunând că accentul părții ucrainene este pus pe programul F-16.

Marți, Belgia a promis Ucrainei 30 de avioane F-16. Pal Jonson a spus că Suedia „lucrează la posibilitatea de a putea contribui cu sistemul Gripen mai târziu”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG