Linkuri accesibilitate

Ucraina ar fi plănuit atacuri în Rusia, la un an de la începutul invaziei


Ofițeri de poliție ruși patrulează în Piața Roșie din centrul Moscovei, Rusia, pe 20 martie 2023.
Ofițeri de poliție ruși patrulează în Piața Roșie din centrul Moscovei, Rusia, pe 20 martie 2023.

Ucraina ar fi planificat lovituri îndrăznețe în Rusia, la împlinirea unui an de când a fost invadată. Planurile i-au neliniștit pe oficialii de la Washington, iar Kievul a oprit atacurile asupra Rusiei, la cererea SUA, scrie The Washington Post în baza unor documente exclusive.

Pe 13 februarie 2023, general-maiorul Kirilo Budanov, șeful direcției de informații militare a țării (HUR), i-a dat instrucțiuni unuia dintre ofițerii săi „să se pregătească pentru lovituri în masă pe 24 februarie cu tot ce avea HUR”, potrivit unui raport clasificat al Agenției Naționale de Securitate a SUA, văzut de The Washington Post.

Oficialii ucraineni au meditat chiar și la o lovitură pe mare, folosind TNT în orașul-port Novorossiisk de la Marea Neagră. Operațiunea ar fi fost în mare parte simbolică, dar ar fi demonstrat totuși capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în interiorul Rusiei.

Planurile erau atent monitorizate de la Washington, deoarece Casa Albă avea temeri că atacurile din interiorul Rusiei ar putea provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului.

În plus, oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că Beijingul ar putea considera atacurile Ucrainei în interiorul Rusiei ca pe „o oportunitate de a prezenta NATO ca fiind agresorul” și că Xi Jinping și-ar putea spori sprijinul acordat Rusiei, dacă ar considera că atacurile sunt „semnificative”, potrivit altor documente clasificate.

De asemenea, The Washington Post mai scrie că pe 13 februarie, în ziua în care documentul NSA spunea că Budanov l-a instruit pe unul dintre ofițerii săi să fie pregătit pentru atacuri, Statele Unite au repetat sfatul public pentru cetățenii din Rusia de a părăsi imediat țara.

Pe 22 februarie, cu două zile înainte de împlinirea unui an de invazie rusească, CIA întocmea un nou raport clasificat: HUR „a fost de acord, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile” asupra Moscovei, mai scrie cotidianul american.

General-maior Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei. Imagine de arhivă.
General-maior Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei. Imagine de arhivă.

Kirilo Budanov nu a făcut comentarii pentru The Washington Post cu privire la aceste informații. De asemenea, oficialii americani nu au comentat documentele scurse cu privire la „loviturile aniversare”.

Deși operațiunile pe teritoriu străin intră în competența HUR, șeful agenției nu recunoaște atacurile pe teritoriul Rusiei. Totuși, explozii misterioase și atacuri cu drone continuă să aibă loc în Rusia.

„Există oameni care plantează explozibili. Există drone. Până când integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi restabilită, vor exista probleme în interiorul Rusiei”, declara el în luna ianuarie a acestui an.

Documentele cu privire la atacurile planificate în jurul zilei de 24 februarie fac parte din informațiicate clasificate care ar fi fost scurse pe un server de jocuri de noroc de către un membru al Gărzii Naționale în vârstă de 21 de ani. Ele nu explică însă cu exactitate cine a intervenit din partea SUA și de ce ucrainenii au fost de acord să se retragă.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG