Linkuri accesibilitate

Ministrul german de Externe, în vizită la Kiev. Noi atacuri aeriene rusești asupra Ucrainei


Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, vizită neanunțată în Ucraina.
Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, vizită neanunțată în Ucraina.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a ajuns marți dimineață la Kiev. Şefa diplomaţiei germane a afirmat că Ucraina are nevoie „foarte urgent” de mai multă apărare aeriană în faţa bombardamentelor ruse în regiunea Harkov.

„Situaţia din Ucraina s-a agravat din nou în mod dramatic, cu loviturile aeriene ruse masive asupra infrastructurilor civile şi cu brutala ofensivă rusă în regiunea Harkov”, a afirmat Baerbock.

Vizita ministrului german de Externe, Analena Baerbock, vine după ce Germania a cerut mai mult sprijin internațional pentru apărarea aeriană a Ucrainei, în contextul actualei ofensive rusești din Harkov.

Ministrul german a mai spus că, având în vedere situația din Harkov, este foarte important ca rutele rusești de aprovizionare să poată fi tăiate. Acesta este motivul pentru care Ucraina are nevoie de sistemele de arme cu rază medie și lungă de acțiune, a mai spus Baerbock.

Ministrul a mai anunțat că Germania a furnizat un alt sistem Patriot ca parte a inițiativei internaționale pentru mai mult sprijin aerian pentru Ucraina.

„Avem nevoie de mai multe sisteme mari”, cum ar fi bateriile Patriot, a cerut Baerbock. „Ceea ce s-a strâns nu este suficient. Vedem asta în fiecare zi”, a concluzionat oficialul german.

Vizita începută pe 21 mai este a șaptea călătorie a Annalenei Baerbock în Ucraina de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

În ultimele zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a repetat tot mai apăsat cererile de urgentare a sprijinului militar occidental. Liderul ucrainean a solicitat livrarea a două sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot care să fie folosite pentru protejarea Harkovului, atacat în mod repetat din aer.

„Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă occidentale”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic de luni.

„Din păcate, lumea liberă nu are viteză în aceste două chestiuni”, a spus el, adăugând că, datorită superiorității sale aeriene, Rusia este capabilă să distrugă orașele și pozițiile de apărare ucrainene cu bombe planoare.

Noi atacuri aeriene rusești asupra Ucrainei

Forțele ucrainene au doborât 28 din cele 29 de drone folosite de forțele ruse într-un atac nocturn asupra a șapte regiuni, au transmis marți forțele aeriene ucrainene într-un comunicat, potrivit Reuters.

Atacul cu drone a avariat patru reședințe private, 25 de camioane și autobuze în Harkov, rănind cinci persoane, potrivit oficialilor ucraineni.

Două drone doborâte în regiunea Dnipropetrovsk au avariat anexe, dar nu au fost anunțate victime.

Trei drone de tip Shahed au fost doborâte deasupra regiunii Herson, iar alte 14 au fost doborâte deasupra regiunii Odesa, potrivit armatei ucrainene. Restul dronelor ar fi vizat regiunile Nikolaev, Cerkasî și Kirovograd.

Rusia și-a intensificat atacurile cu drone și rachete în jurul Ucrainei în această primăvară, provocând daune semnificative mai ales infrastructurii energetice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG