Linkuri accesibilitate

Ștefan Dănilă, fost șef de Stat Major: „Urmează un război lung”. CIA: Următoarele șase luni sunt esențiale


Militari ucraineni participă la un exercițiu al forțelor armate la granița cu Belarus, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei în apropiere de Cernobîl, 2 februarie 2023.
Militari ucraineni participă la un exercițiu al forțelor armate la granița cu Belarus, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei în apropiere de Cernobîl, 2 februarie 2023.

Peste 500.000 de soldați ruși ar fi la granițele cu Ucraina, iar comunitatea internațională se așteaptă la un atac masiv, la aproape un an de la începerea războiului. Primăvara va fi o piatră de încercare pentru armata ucraineană, încă nedotată cu armament occidental.

Un oficial al serviciilor de informații ucrainene a declarat că președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să captureze regiunile Donețk și Luhansk până în martie 2023.

Andrii Cerniak a declarat pentru Kyiv Post că forțele rusești redistribuie grupurile de asalt și echipamente militare în zone nespecificate din estul Ucrainei, probabil în zona regiunii Luhansk.

În mod normal, ar fi necesare 6 luni pentru o pregătire temeinică, mai riguroasă, a oamenilor mobilizați, dar rușii nu au programe de felul ăsta.
generalul în rezervă Ștefan Dănilă

O acțiune previzibilă, este de părere fostul șef al Statului Major al Armatei române, generalul Ștefan Dănilă.

„Avem numirea unei noi conduceri a operațiunii împotriva Ucrainei (generalul Valeri Gherasimov - n.r.) și, în mod firesc, considerăm că, în logica acestor lucruri, puteam să ne așteptăm la ofensivă”, explică generalul în rezervă Ștefan Dănilă.

„Au trecut mai bine de patru luni de la anunțul de mobilizare al lui Putin. E o pregătire rapidă și trimiterea la război, pentru că forțele care erau deja în Ucraina erau epuizate și trebuiau înlocuite”, adaugă el.

Fostul șef al Statului Major al Armatei Române afirmă că schimbarea lui Putin va deschide ușa unor forțe mai radicale în Rusia.
Fostul șef al Statului Major al Armatei Române afirmă că schimbarea lui Putin va deschide ușa unor forțe mai radicale în Rusia.

În viziunea generalului Dănilă, trimiterea unor noi forțe nu se va rezuma doar la menținerea pozițiilor obținute până acum de Rusia, ci mai degrabă se va merge pe cucerirea in întregime a zonelor declarate ca fiind ruse în urma anexării prin așa-zisele referendumuri organizate în septembrie anul trecut în zonele ocupate.

Un alt element important în economia conflictului este că, în regiunea ocupată Luhansk, autoritățile ruse au blocat inclusiv serviciul de internet mobil, probabil ca parte a unui efort de intensificare a securității operaționale pentru a ascunde noi desfășurări de forțe rusești în această regiune.

Artileria occidentală ajută forțele ucrainene în regiunea Lugansk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00

Singurul furnizor de servicii de telefonie mobilă din Luhansk a anunțat că va suspenda serviciile de date în oblast începând cu data de 11 februarie, la ordinul Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-media, dar rezistența ucraineană a anunțat deja că, în zonă, nu mai poate fi folosită telefonia mobilă în zonă.

Cetățenii ucraineni au folosit telefoanele mobile pentru a colecta informații despre forțele rusești din Ucraina ocupată și pentru a trimite informații de țintire către armata ucraineană.

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a susținut, la rândul său, că forțele ruse au mobilizat substanțial mai mult personal pentru o ofensivă iminentă, arătând că ofensiva poate veni din estul sau din sudul Ucrainei.

Reznikov a declarat că Rusia a mobilizat 500.000 de soldați, deși nu este clar dacă această cifră se referă la eforturile de generare a forțelor rusești în urma începerii mobilizării parțiale în septembrie 2022 sau la numărul total de forțe pe care Rusia le-a angajat în războiul din Ucraina.

Într-o analiză publicată de către Institutul pentru Studiul Războiului, se arată că „este posibil ca Putin să fi supraestimat din nou capacitățile proprii ale armatei ruse.”

ISW mai arată că nu a observat nicio dovadă că forțele rusești dețin o putere de luptă suficientă pentru a învinge forțele ucrainene din estul Ucrainei și pentru a captura peste 11.300 de kilometri pătrați din regiunea neocupată Donețk - ceea ce reprezintă aproximativ 42% din suprafața totală a acestei regiuni - înainte de luna martie, așa cum ar fi ordonat Putin.

Specialiștii institutului au evaluat anterior că o ofensivă rusă majoră înainte de aprilie 2023 ar culmina probabil în timpul sezonului ploilor de primăvară, prea devreme pentru a avea efecte semnificative din punct de vedere operațional. Tactic, acțiunea ar favoriza o contraofensivă ucraineană care va beneficia, la finalul primăverii și începutul verii, de ajutorul tancurilor occidentale.

Generalul Dănilă crede că armata rusă va fi presată să atace cât mai repede, dacă și-a propus asta, înainte de venirea echipamentelor de luptă occidentale.

„Ne așteptăm la o operație ofensivă, poate nu de o intensitate foarte mare, dar, așa cum ne-au surprins și pe 24 februarie anul trecut, nu putem să excludem și posibilitatea ca noua ofensivă să fie orientată, de data asta mult mai bine pregătită și mult mai bine organizată, împotriva Kievului, pentru că obiectivul major pe care și-a propus de la început este schimbarea conducerii politice a Ucrainei”, explică generalul în rezervă Ștefan Dănilă.

El nu exclude și un posibil atac din sud, dinspre Odesa, dar el este mai puțin probabil, pentru că s-au retras de cealaltă parte a Niprului o dată cu venirea iernii.

În același timp, oficialii ruși continuă eforturile de a prezenta războiul din Ucraina drept o amenințare existențială pentru publicul rus, stabilind practic cadrul de informare pentru un război prelungit și pentru a menține sprijinul intern pentru continuarea operațiunilor militare.

Director CIA - Următoarele șase luni sunt esențiale

Următoarele şase luni vor fi „cruciale” pentru stabilirea rezultatului final al războiului din Ucraina, a declarat joi directorul CIA, William Burns, citat de CNN.

„Cheia va fi pe câmpul de luptă în următoarele şase luni”, a declarat el într-un discurs la Universitatea Georgetown.

Șeful CIA e de părere că soarta conflictului dintre Rusia și Ucraina va fi tranșată în următoarea jumătate de an.
Șeful CIA e de părere că soarta conflictului dintre Rusia și Ucraina va fi tranșată în următoarea jumătate de an.

„Acest lucru include rănirea orgoliului lui Putin, care trebuie făcut să înţeleagă nu numai că nu va putea avansa mai mult în Ucraina, dar și că, pe măsură ce trece fiecare lună, riscă din ce în ce mai mult să piardă teritoriul pe care l-a luat ilegal până acum”, a arătat şeful CIA.

De asemenea, Burns consideră că Putin va miza pe faptul că „oboseala politică va cuprinde Europa, iar Statele Unite vor fi distrase”.

General român în rezervă despre utilizarea armei nucleare

În intervenția pentru Europa Liberă, Generalul Ștefan Dănilă arată că, la acest moment, Putin nu are de ce să apeleze la arma nucleară - sancțiunile economice impuse Rusiei nu și-au atins rezultatul dorit, iar ofensiva Rusiei nu a suferit respingeri dezastruoase.

De aceea, Putin consideră că este în ofensivă și departe de a pierde războiul. De altfel, conflictul, spune generalul Dănilă, va fi unul lung.

„Asta înseamnă că, și cu un tratat de pace între cele două state, va fi o pace fierbinte sau un război rece, cum să-i spunem, un conflict înghețat. Adică tensiuni vor rămâne pe zona de demarcație. Dacă Ucraina va fi împărțită, în sensul în care ce au cucerit rușii va rămâne a rușilor și partea cealaltă va urma un parcurs european”, explică Dănilă.

O variantă a unui război scurt - „cea mai proastă” - este varianta în care Ucraina ar ceda și Federația Rusă a reușit să-și impună voința. „Ucraina va fi un stat ocupat, iar federația Rusă va reveni la logica Evului Mediu”, spune el.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG