Linkuri accesibilitate

Atacuri ucrainene cu drone în teritorii rusești. Rusia, obligată să își trimită navele din Crimeea în alte părți


Nave ale flotei ruse din Marea Neagră, ancorate în portul Sevastopol. 31 mai 2014
Nave ale flotei ruse din Marea Neagră, ancorate în portul Sevastopol. 31 mai 2014

O fetiță de șase ani a murit la spital după un atac cu dronă asupra orașului Primorsko-Akhtarsk din regiunea Krasnodar din Rusia, a declarat vineri Veniamin Kondratiev, guvernatorul regional. Vineri, el a declarat că șase persoane au fost spitalizate după atac.

Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele ruse au distrus 50 de drone ucrainene lansate pe 5 iulie, atât pe teritoriul Rusiei, cât și în zone din Ucraina pe care Moscova le-a anexat. Dronele ar fi fost distruse deasupra orașelor Krasnodar și Rostov, în Rusia, și Zaporojie - în Ucraina.

La rândul său, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a împiedicat un atac asupra unei instalații de apărare din regiunea Samara din sud-vestul Rusiei, a informat vineri agenția de știri de stat RIA, preluată de Reuters.

Astfel, un locuitor din Samara ar fi pregătit un atac asupra unei „instalații a complexului militar-industrial” la cererea unei organizații pro-Ucraina.

Rusia pierde Crimeea ca centru naval în Marea Neagră

Flota rusă din Marea Neagră a fost forțată să-și retrimită aproape toate navele de război din Crimeea ocupată către alte zone, a declarat șeful marinei ucrainene, care a adăugat că, astfel, principalul centru naval al Rusiei în Marea Neagră devine ineficient din cauza atacurilor Kievului.

Viceamiralul ucrainean Oleksi Neijpapa a declarat că atacurile cu rachete și drone navale au provocat pagube mari bazei Sevastopol, un centru logistic pentru reparații, întreținere, instruire și depozitare a muniției:

„Acestea au fost stabilite de-a lungul mai multor decenii, posibil secole. Și, în mod clar, acum pierd acest hub”, a declarat Neijpapa pentru Reuters.

De la începutul războiului, Kievul a dat o serie de lovituri severe marinei rusești din Marea Neagră.

Ucraina, care nu are la dispoziție nave de război mari, a folosit ambarcațiuni navale fără echipaj pline cu explozibili pentru a viza navele rusești și a lovit echipamentele flotei și alte ținte militare din Crimeea cu rachete Storm Shadow și ATACM.

„Aproape toate navele principale pregătite de luptă au fost mutate de inamic de la baza principală a Flotei Mării Negre, iar navele sunt ținute în Novorossiisk, iar unele dintre ele sunt ținute în Marea Azov”, a spus oficialul militar.

Baza navală rusă Novorossiisk de pe coasta sa estică a Mării Negre nu are facilitățile extinse ale Sevastopolului.

Comandantul Marinei Forțelor Armate ale Ucrainei, viceamiralul Oleksi Neijpapa. 25 iunie 2024
Comandantul Marinei Forțelor Armate ale Ucrainei, viceamiralul Oleksi Neijpapa. 25 iunie 2024

Vladimir Putin le-a spus luna trecută șefilor marinei că flota rusă a fost refăcută în ultimii ani și că o modernizare majoră este în curs de desfășurare - proiectul include și măsuri pentru a „crește stabilitatea flotei” și a o consolida.

Alături de bombardierele strategice și lansatoarele terestre, navele de război și submarinele rusești sunt folosite pentru atacurile cu rachete asupra Ucrainei.

Oleksi Neijpapa a mai declarat că Ucraina a distrus sau avariat 27 de nave militare rusești, inclusiv cinci despre care a spus că au fost distruse de minele marine amplasate de dronele navale ucrainene în apropierea Golfului Sevastopol.

Moscova a confiscat și anexat Crimeea de la Ucraina în 2014. Înainte de februarie 2022, Rusia și-a folosit flota Mării Negre, care constă din zeci de nave de război, pentru a proiecta putere în Marea Mediterană și Orientul Mijlociu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG