Linkuri accesibilitate

Ucraina pierde Ciasiv Iar, din Donețk. Dnipro își plânge morții


Ukrainian soldiers fire at Russian positions near the town of Chasiv Yar, which has been the site of intense fighting since April. (file photo)
Ukrainian soldiers fire at Russian positions near the town of Chasiv Yar, which has been the site of intense fighting since April. (file photo)

Armata ucraineană și-a recunoscut retragerea dintr-o parte a orașului Ciasiv Iar, din estul Donețk, în timp ce Ministerul Energiei a declarat că rachetele rusești au ucis o persoană și au avariat o centrală de gaze din regiunea centrală Poltava.

Un purtător de cuvânt al grupului operațional Hortițkaia al forțelor armate ucrainene a confirmat afirmațiile anterioare ale Moscovei și a precizat că trupele rusești controlează acum districtul „Kanal” din Ciasiv Iar.

„Retragerea protejată” a fost aprobată prin comanda militară, a spus purtătorul de cuvânt.

Ciasiv Iar a fost un teatru de lupte intense din aprilie și servește ca centru logistic pentru forțele ucrainene.

Între timp, Ministerul Energiei al Ucrainei a declarat că atacul rusesc cu rachete care a lovit infrastructura producătorului de gaze Ukrhazvydobyvannya din Poltava pe 4 iulie a deteriorat centrala și a ucis o persoană în timp ce a rănit alte trei, potrivit Reuters.

Atacurile au avut loc în momentul în care președintele rus Vladimir Putin a declarat la un summit al Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO) anti-Vest din Kazahstan că Occidentul este de vină pentru invazia rusească în Ucraina.

Putin a încurajat „o nouă arhitectură de cooperare, securitate indivizibilă și dezvoltare în Eurasia, menită să înlocuiască modelele eurocentrice și euro-atlantice învechite, care dădeau avantaje unilaterale doar anumitor state”.

Cel de-al 24-lea summit anual al OCS a fost dominat de apelurile anti-occidentale ale lui Putin și ale președintelui chinez Xi Jinping și de admiterea de către organizație a aliatului Moscovei, Belarus, ca al zecelea membru al său.

În aceeași zi, oficialii militari din capitala Ucrainei au declarat că au interceptat noi „valuri” de drone rusești care vizau Kievul în zorii zilei de 4 iulie, care nu păreau să fi provocat morți sau răniți, în timp ce localnicii dintr-un oraș important aflat la sute de kilometri de est își plângea morții și răniții după al treilea atac în mai puțin de o săptămână.

Șeful administrației militare din Kiev, Serghei Popko, a scrie pe Telegram că dronele au venit „din direcții diferite”, dar că „ nici o singură dronă nu a ajuns chiar la Kiev”.

Exploziile au putut fi auzite din oraș în urma unei alerte aeriene de la 4 dimineața, dar, a spus Popko, viața în oraș nu a fost altfel perturbată.

Armata ucraineană a declarat că a doborât 21 din 22 de drone de atac rusești în toate regiunile centrale și nordice în noaptea de 3-4 iulie.

Între timp, șeful administrației militare din orașul central Dnipro a declarat că numărul morților a crescut la șase în urma unui bombardament rusesc asupra orașului la începutul zilei de 3 iulie.

Primarul Dnipro, Boris Filatov a declarat zi de doliu ziua de 4 iulie după al treilea atac în doar cinci zile. Dnipro avea înainte de invazia rusească aproximativ 1 milion de locuitori.

Bombardamentul a reînnoit, de asemenea, cererile președintelui Volodimir Zelenski pentru sisteme de apărare aeriană mai avansate și arme cu rază lungă de acțiune de la aliați pentru a putea învinge Rusia.

Zelenski și-a exprimat recunoștința față de oficialii americani după ce Casa Albă a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina pe 3 iulie și a adăugat: „Contăm pe asistență suplimentară a SUA”.

Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au vorbit despre Ucraina în timpul discuțiilor din marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), din Kazahstan, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters, a vorbit despre „inutilitatea oricăror format” pentru negocierile de pace fără participarea Rusiei.

Rusia, care insistă că a anexat deja Crimeea și alte patru zone ale Ucrainei, a fost exclusă de la un summit din Elveția, de luna trecută, unde s-au căutat soluții pentru pacea în Ucraina.

Un summit NATO de săptămâna viitoare, la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare a alianței transatlantice, este de așteptat să se confrunte cu modalități de a sprijini în continuare apărarea Ucrainei și de a stabili calea către o cooperare mai strânsă, dar Kievul nu va fi invitat să se alăture NATO, așa cum a cerut Zelenski.

Pe 4 iulie, agenția de presă rusă TASS a citat Ministerul rus al Apărării care a afirmat că a distrus un MiG-29 ucrainean în regiunea Dnipropetrovsk, dar nu a existat o confirmare inițială din partea autorităților ucrainene.

Rapoartele armatei ucrainene sugerează că forțele rusești concentrează o ofensivă asupra zonei Pokrovsk din estul regiunii Donețk.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, din sudul Ucrainei, Ivan Fedorov, a declarat pe 4 iulie că bombardamentele rusești au rănit o persoană și au ucis alte două în atacul rusesc care a lovit blocuri de locuințe în ultima zi.

RFE/RL nu poate confirma în mod independent rapoartele din partea ambelor părți ale evoluțiilor câmpului de luptă în zonele cu cele mai grave lupte.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG