Linkuri accesibilitate

Ucraina confirmă că un avion F-16 s-a prăbușit la începutul acestei săptămâni


Avioane ucrainene F-16. Fotografie de arhivă.
Avioane ucrainene F-16. Fotografie de arhivă.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat că un avion de luptă F-16 s-a prăbușit în timp ce era implicat în respingerea unui atac aerian al Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei. Statul Major General a transmis pe 29 august că avioanele F-16 ucrainene s-au angajat într-o luptă aeriană împotriva rachetelor rusești.

„În timpul apropierii de următoarea țintă, s-a pierdut contactul cu unul dintre avioane. După cum s-a dovedit mai târziu, avionul s-a prăbușit, pilotul a murit”, a scris armata ucraineană pe contul său de Facebook.

O comisie specială a Ministerului Apărării investighează cauzele accidentului, a declarat Statul Major.

În SUA, Sabrina Singh, purtător de cuvânt adjunct al Pentagonului, a declarat că a văzut rapoartele despre prăbușirea F-16, și a adăugat că nu are cunoștință de nicio cerere de asistență de la incident.

„Voi spune, în linii mari, că aviația de luptă este foarte complexă”, a spus Singh. „Suntem foarte mândri să instruim piloți aici în Statele Unite, iar aliații noștri pregătesc piloți și pentru Ucraina. În fiecare zi zboară cu aceste avioane.”

Forțele aeriene ucrainene au raportat că numele pilotului avionului căzut era Oleksi Mes și că acesta a murit în timp ce respingea un atac rusesc masiv. În timpul bătăliei aeriene, trei rachete de croazieră și o dronă au fost distruse, au declarat forțele aeriene.

Wall Street Journal a scris pentru prima dată că un F-16 a căzut în Ucraina pe 26 august. Un oficial american anonim a declarat pentru WSJ că, potrivit primelor rapoarte, avionul nu ar fi fost doborât de focul inamic și probabil s-a prăbușit ca urmare a unei erori de pilotaj.

De cealaltă parte însă, CNN a relatat că, potrivit propriilor surse, armata ucraineană nu ar crede că eroarea pilotului a fost cauza incidentului. Ancheta asupra accidentului, în care vor fi implicați și experți internaționali, este în curs de desfășurare.

Vestea că unul dintre puținele avioane F-16 ale Ucrainei a fost distrus vine pe fondul insistențelor Kievului de a primi avioane de lupta occidentale pentru a face față atacurilor Rusiei.

Ucraina speră că aeronavele vor aduce un avantaj pe câmpul de luptă forțelor sale, în special pentru a doborî rachetele rusești și pentru a ajuta la protejarea trupelor de pe linia frontului.

În același timp, avioanele de fabricație americană F-16 sunt ținte valoroase pentru forțele Moscovei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG