Linkuri accesibilitate

Piloții ucraineni au început să folosească avioanele F-16 în luptele din Ucraina


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în fața avioanelor de luptă F-16, de Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei, în regiunea Kiev, pe 4 august 2024.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în fața avioanelor de luptă F-16, de Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei, în regiunea Kiev, pe 4 august 2024.

Piloții ucraineni au început să zboare cu F-16 pentru operațiuni în interiorul țării, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski. Acesta a confirmat sosirea mult așteptată a avioanelor de luptă fabricate în SUA, la mai bine de 29 de luni de la invazia Rusiei.

Președintele ucrainean a anunțat folosirea avioanelor F-16, în timp ce s-a întâlnit cu piloți militari la o bază aeriană flancată de două dintre avioane, în timp ce alte două zburau deasupra.

„F-16 sunt în Ucraina. Am făcut-o. Sunt mândru de băieții noștri care zboară cu aceste avioane și au început deja să le folosească pentru țara noastră”, a spus Volodimir Zelenski, conform Reuters.

Sosirea avioanelor este un punct de cotitură pentru Ucraina, după multe luni de așteptare. Rămâne neclar câte aeronave sunt disponibile și cât de mult impact vor avea acestea în îmbunătățirea apărării aeriene și pe câmpul de luptă.

Volodimir Zelenski a salutat sosirea primelor avioane de luptă F-16 în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

În ultima perioadă, Rusia a vizat bazele care le-ar putea găzdui și a promis că le va doborî.

În conferința de presă, Zelenski a spus că Ucraina încă nu are destui piloți pregătiți pentru a folosi F-16 sau suficiente avioane.

„Lucrul pozitiv este că ne așteptăm la noi F-16 și acum avem mai mulți bărbați care se antrenează pentru ele”, a spus el.

Este important, a transmis el, ca aliații Kievului să găsească modalități de a extinde programele de antrenament și oportunitățile atât pentru piloții ucraineni, cât și pentru echipele de întreținere.

Avioanele F-16, cerute de Ucraina de la începutul războiului

Autoritățile ucrainene au cerut Occidentului să îi furnizeze avioane de luptă F-16 moderne încă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, subliniază Serviciul central al Europei Libere.

În 2023, mai multe țări au convenit să transfere astfel de aeronave Kievului, cu acordul SUA.

Pe 31 iulie, Bloomberg a transmis că primele avioane F-16 au sosit în Ucraina, în timp ce alte relatări au menționat că ar fi voba de șase avioane, livrate de Țările de Jos.

Totodată, Volodimir Zelenski le-a transmis diplomaților să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, în care ar urma să se discute despre posibilitatea de a grupa țările aliate învecinate Ucrainei într-o coaliție care să ajute la doborârea rachetelor rusești, deși a admis că ar fi o propunere „dificilă” pentru unii aliați.

Între timp, Rusia a susținut că forțele sale au capturat satul Novoselivka Persha din estul ucrainean, în timp ce autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din zonele bombardate intens de forțele rusești, în regiunea Donețk.

Ministerul rus al Apărării a transmis că Moscova a „eliberat” așezarea, cea mai recentă dintr-o serie de cuceriri pretinse de Rusia în ultimele săptămâni. Unele localități au doar câteva străzi.

Donețk este una dintre cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care Rusia a pretins că le-a anexat în 2022, la doar câteva luni de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei.

Pretinsa anexare este considerată nelegitimă și ilegală de către partenerii occidentali ai Kievului.

Guvernatorul regional ucrainean Vadym Filashkin a declarat că forțele ruse au continuat să „distrugă orașele și satele acestor comunități cu bombe aeriene în fiecare zi, forțând la a evacua copii împreună cu părinții sau alți reprezentanți legali” din mai multe sate din zonă.

„În total, trebuie să evacuăm 744 de copii și familiile acestora din patru comunități, în regiuni mai sigure din Ucraina”, a spus el.

„O altă zi care iese în evidență în regiunea Donețk este încă un exemplu de atrocități rusești”, a adăugat el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG