Linkuri accesibilitate

Ministrul ucrainean de Externe, în China pentru discuții legate de oprirea războiului


NATO Summit Blinken
NATO Summit Blinken

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, se află în China, unde va discuta cu oficialii chinezi despre cum se poate pune capăt războiului. Beijingul este un actor politic important în conflictul din Ucraina, mai ales prin prisma „parteneriatului fără limite” pe care îl are cu Rusia.

Vizita ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, va dura până vineri și este prima pe care o face în China de la începutul războiului, în februarie 2022.

Kievul a declarat că vizita lui Kuleba se va concentra pe „modalități de a opri agresiunea rusă”, precum și pe „posibilul rol al Chinei în realizarea unei păci durabile și juste”.

Beijingul a transmis, la rândul său, că discuțiile se vor concentra pe „avansarea cooperării China-Ucraina și alte probleme de interes comun”.

„În ceea ce privește criza din Ucraina, China crede că o încetare a focului și o soluționare politică servesc intereselor comune ale tuturor părților”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe, Mao Ning.

„China va continua să fie de partea păcii și a dialogului”, a spus oficialul chinez.

China a încercat să se prezinte ca un mediator în război, trimițându-l pe trimisul Li Hui în Europa în mai multe turnee diplomatice, în care să găsească soluții politice pentru conflict.

Președintele Xi Jinping i-a spus luna aceasta lui Viktor Orban că occidentul ar trebui să ajute Rusia și Ucraina să reia negocierile directe.

China a lansat anul trecut și un document care cerea o „soluționare politică” a conflictului. Cu toate acestea, actul a fost criticat de țările occidentale pentru că ar permis Rusiei să păstreze o mare parte din teritoriul pe care l-a ocupat ilegal în Ucraina. Ucraina a respins acel plan de pace.

Beijingul, un aliat politic și economic apropiat al Rusiei, nu a participat la summitul de pace din Elveția luna trecută, motivând că nu se poate găsi o soluție de pace fără invitarea Moscovei.

China se prezintă ca o parte neutră în război și spune că nu trimite asistență letală niciuneia dintre părți, spre deosebire de Statele Unite și alte națiuni occidentale.

Cu toate acestea, aprofundarea parteneriatului său „fără limite” cu Rusia i-a determinat pe membrii NATO să catalogheze China drept un „factor decisiv” al războiului Moscovei, pe care Beijingul nu l-a condamnat niciodată.

Parteneriat economic dintre China și Rusia a fost supus unei examinări atente din partea Occidentului în ultimele luni, iar Washingtonul a promis să extindă sancțiunile față de instituțiile financiare și companiile care susțin efortul de război al Moscovei.

Statele Unite și Europa au acuzat, de asemenea, China că vinde componente și echipamente necesare pentru a menține funcțională producția militară a Rusiei, acuzații respinse de Beijing.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG