Linkuri accesibilitate

Trimisul special al Chinei în Ucraina spune că nu există „panaceu” pentru încheierea războiului


Delegația ucraineană condusă de ministrul de externe Dmitri Kuleba (în stânga) s-a întâlnit cu reprezentantul Chinei pentru politici euro-asiatice.
Delegația ucraineană condusă de ministrul de externe Dmitri Kuleba (în stânga) s-a întâlnit cu reprezentantul Chinei pentru politici euro-asiatice.

Delegatul special al Chinei în Ucraina, Li Hui, a declarat că nu există panaceu - medicament universal - pentru încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, transmite agenția France Presse (AFP).

China, aliat strategic al Rusiei, evită să condamne agresiunea rusească în Ucraina.

Pe de altă parte, săptămâna aceasta, China a notificat ambasadele străine din Beijing să se abțină de la acțiuni pe care le-a numit de propagandă și să nu mai afișeze steaguri și simboluri ucrainene în exteriorul clădirilor.

Reprezentantul Chinei pentru politici euro-asiatice, Li Hui, este cel mai înalt oficial chinez care a vizitat Ucraina după invazia declanșată de Rusia în februarie 2022. El s-a întâlnit marți și miercuri cu președintele Volodimir Zelenski, cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba și alți oficiali ucraineni.

„Nu există niciun panaceu pentru rezolvarea crizei și toate părțile trebuie să plece de la ele însele, să construiască încredere, să creeze condiții pentru încetarea războiului și să discute”, a spus el, potrivit AFP.

Oficialul chinez a vizitat Ucraina ca parte a unui turneu european menit să promoveze propunerile Chinei pentru încetarea conflictului.

China și-a prezentat propunerea de încheierea a conflictului prin negociere politică, a transmis Ministerul de externe din China, conform Reuters.

În acest sens Li Hui ar urma să se întâlnească și cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin în martie.

În noiembrie, liderul chinez a avut o întâlnire istorică și cu președintele SUA, Joe Biden.

Până acum, pledoaria pentru pace s-a dovedit una teoretică, fiind considerată nerealistă de Ucrana și de mediile occidentale, câtă vreme Rusia își menține trupele și continuă atacurile pe teritoriul ucrainean.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG