Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski reia cererile de sprijin pentru apărare aeriană, după un nou atac mortal asupra Ucrainei


Pompierii lucrează la locul unui bloc de apartamente lovit de un atac cu rachete rusești în Dnipro pe 19 aprilie.
Pompierii lucrează la locul unui bloc de apartamente lovit de un atac cu rachete rusești în Dnipro pe 19 aprilie.

Președintele Volodimir Zelenski a făcut din nou apel la aliații și partenerii occidentali ai Ucrainei să furnizeze urgent țării sale mai multe sisteme de apărare aeriană. Solicitarea vine dup mai multe atacuri mortale cu rachete rusești din 19 aprilie asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii energetice critice.

„Fiecare țară care furnizează sisteme de apărare aeriană Ucrainei, fiecare lider care ajută la convingerea partenerilor noștri că sistemele de apărare aeriană nu ar trebui ținute în depozite, ci desfășurate în orașe reale și comunități care se confruntă cu terorismul și toți cei care susțin apărarea noastră sunt salvatori de vieți”, a scris Zelenski pe platforma X.

Cel puțin două persoane au fost ucise și 15 au fost rănite la Dnipro într-un atac cu rachete rusești la începutul zilei de 19 aprilie.

Între timp, armata ucraineană a declarat că a distrus un bombardier strategic rusesc Tu-22 în urma unui atac rusesc asupra orașelor ucrainene la începutul zilei de 19 aprilie.

„Aceasta este o răzbunare pentru faptul că avioanele strategice rusești au atacat astăzi orașele noastre pașnice, unde au fost uciși civili", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Ilia Ievlaș, pentru RFE/RL.

Armata a transmis într-o declarație pe rețelele de socializare că, „pentru prima dată”, unitățile de rachete antiaeriene ale forțelor aeriene, în cooperare cu serviciile de informații militare, au distrus un bombardier cu rază lungă de acțiune.

Serghei Lisak, șeful administrației regiunii Dnipropetrovsk, unde se află orașul Dnipro, a declarat pe Telegram că o clădire rezidențială și o instalație de infrastructură au fost, de asemenea, avariate în oraș.

Lisak a scris că ar putea exista mai multe victime în orașul Sinelnikovo, fără a oferi detalii.

Un al treilea oraș atacat în Dnipropetrovsk, orașul natal al lui Zelenski, Krivoi Rog, a fost vizată de un atac rusesc separat care a deteriorat infrastructura și a rănit trei persoane, potrivit primarului Oleksandr Vilkul.

„Rusia trebuie trasă la răspundere pentru teroare și toate rachetele și dronele Shahed trebuie interceptate”, a scris Zelenski.

„Lumea poate asigura acest lucru, iar partenerii noștri posedă capacitățile necesare. Acest lucru a fost demonstrat pe cerul Orientului Mijlociu și ar trebui să funcționeze și în Europa", a adăugat Zelenski.

Ucraina cere de luni de zile pentru mai multe echipamente de apărare aeriană, pe măsură ce atacurile rusești, mai ales asupra infrastructurii energetice ucrainene, se intensifică. În plus, armata ucraineană duce lipsă de muniție suficientă pentru a se apăra și așteaptă un vot esențial în Congres pentru ajutorul acordat de SUA.

Statele Unite sunt, de departe, principalul furnizor de asistență militară pentru Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina rămâne blocat în Camera Reprezentanților din SUA, pe fondul opoziției conservatorilor din Partidul Republican.

Camera Reprezentanților ar urma să voteze pe 20 aprilie un nou ajutor militar, inclusiv cel destinat Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG