Linkuri accesibilitate

Ucraina. Starețul unei mănăstiri din Kiev a fost plasat în arest la domiciliu


Mitropolitul Pavlo a aflat sâmbătă, acuzațiile penale pentru care a fost arestat la domiciliu. El ar fi incitat la ură religioasă și ar fi justificat public invadarea Ucrainei de către Rusia.
Mitropolitul Pavlo a aflat sâmbătă, acuzațiile penale pentru care a fost arestat la domiciliu. El ar fi incitat la ură religioasă și ar fi justificat public invadarea Ucrainei de către Rusia.

Starețul mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, mitropolitul Pavlo, fost plasat, sâmbătă, în arest la domiciliu pe fondul acuzațiilor de colaborare cu invadatorii ruși, aduse de autoritățile ucrainene membrilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, afiliate Moscovei.

Aceasta este diferită de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, a cărei autocefalie a fost recunoscută acum patru ani de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.

Și Biserica Ortodoxă a Ucrainei a anunțat, în luna mai 2022, după începerea invaziei, că a rupt legăturile cu Patriarhia de la Moscova, al cărei patriarh, Kiril, susține războiul. Dar autoritățile ucrainene spun că, de fapt, legăturile cu Rusia au fost menținute.

De mai multe luni, serviciile de securitate ale Ucrainei acuză clericii Bisericii Ortodoxe Ucrainene că distribuie propagandă rusă și chiar că furnizează informații forțelor ruse aflate în Ucraina.

Clădiri aparținând acesteia au fost percheziționate frecvent. În decembrie, un preot a fost condamnat la închisoare pentru că a transmis informații despre pozițiile de luptă ale forțelor ucrainene.

Luna trecută, autoritățile ucrainene au cerut evacuarea de membrii Bisericii Ortodoxe Ucrainene a complexului mănăstiresc din Kiev - Lavra Pecerska.

Reprezentanții acesteia acuză persecuția la care ar fi supuși.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG