Linkuri accesibilitate

Parlamentul Ucrainei înlătură trei miniștri. Ministrul Educației este acuzat de plagiat


Încă din 2021, studenții din Ucraina s-au opus numirii lui Serhiy Shkarlet în funcția de Ministru al educației.
Încă din 2021, studenții din Ucraina s-au opus numirii lui Serhiy Shkarlet în funcția de Ministru al educației.

Parlamentul Ucrainei a votat să înlăture trei miniștri, în cadrul ședinței de luni, 20 martie. Este vorba de Ministrul educației și științei, Serhiy Shkarlet, Ministrul Industriei strategice Pavel Ryabikin și Ministrul Transformării digitale Mykhailo Fedorov. 

Shkarlet fusese ministru al educației de 2 ani și jumătate. S-au iscat numeroase scandaluri în jurul său de la bun început, studenții protestând împotriva sa dinaintea începerii războiului. Una dintre probleme ar avea de a face cu un posibil plagiat în publicațiile sale științifice.

Acesta va fi înlocuit cu Oksen Lisovyi, directorul academiei de științe. Lisovyi se află, în momentul de față, pe frontul de est, lângă orașul Kremina. Acesta spune că, deși se află în armată, nu a primit salariu de militar și că predă în continuare de la distanță.

Lisovyi vine dintr-o familie de dizidenți și a obținut un doctorat în antropologie în 2012. În același an, a devenit laureat al premiului național pentru educație. În septembrie 2020, a devenit co-fondatorul primului muzeu al științei din Ucraina. În 2021, a primit un titlu onorific pentru munca sa în educație.

Ceilalți doi miniștri au fost înlăturați din considerente mai puțin controversate. Ryabikin ar putea fi trimis ca ambasador la Beijing, iar conform rapoartelor preliminare Fedorov va deveni vicepremier pentru inovație și dezvoltarea educației și științelor.

XS
SM
MD
LG