Linkuri accesibilitate

Zelenski: Ucraina va trebui să se retragă „cu pași mici”, în lipsa ajutorului SUA


Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu publicat pe 29 martie, că, dacă Ucraina nu primește ajutorul militar promis de Statele Unite și blocat de disputele din Congres, forțele sale vor trebui să se retragă „cu pași mici”.

„Dacă nu există sprijin din SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nici rachete Patriot, nici bruiaj pentru războiul electronic, nici cartușe de artilerie de 155 de milimetri”, a spus Zelenski pentru Washington Post, preluat de Reuters.

„Înseamnă că ne vom întoarce, ne vom retrage, pas cu pas, cu pași mici”, a spus el, completând că „încercăm să găsim o cale de a nu ne retrage.”

Lipsa de muniții înseamnă că „trebuie să te descurci cu mai puțin. Cum faci asta? Te retragi, te întorci. Linia frontului se scurtează. Dacă rușii sparg linia frontului, ar putea merge în orașele mari”, a explicat Zelenski.

Președintele democrat Joe Biden a cerut Camerei Reprezentanților Statelor Unite, controlată de republicani, să aprobe pachetul de ajutor militar și financiar, dar președintele Camerei, Mike Johnson, blochează discuția de luni de zile, invocând prioritățile interne.

Zelenski i-a spus lui Johnson într-o conversație telefonică de joi, 28 martie, că aprobarea pachetului este vitală. Forțele ruse au capturat orașul din estul Avdiivka luna trecută și au înregistrat mici câștiguri de atunci, dar linia frontului s-a schimbat puțin în ultimele luni de zile.

În interviul său, președintele ucrainean a spus că Ucraina compensează penuria de rachete cu armament și sisteme de apărare aeriană produse în țară, dar că „nu este suficient”.

La mai bine de doi ani de război, Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurilor vitale, cum ar fi rețeaua de energie electrică. Trupele ucrainene nu au reușit să avanseze, dar Zelenski a spus că intenționează să continue atacurile asupra țintelor din Rusia, inclusiv asupra rafinăriilor de petrol.

„Ne-am folosit dronele. Nimeni nu ne poate spune că nu poți”, a declarat el ziarului Washington Post.

„Dacă nu există apărare aeriană care să ne protejeze sistemul energetic și rușii îl atacă, întrebarea mea este: de ce nu le putem răspunde? Societatea lor trebuie să învețe să trăiască fără benzină, fără motorină, fără electricitate. Când Rusia va opri acești pași, noi ne vom opri.”

Președintele ucrainean a mai declarat că reacția Washingtonului la valul de atacuri ucrainene nu a fost pozitivă.

Traducerea articolului Reuters a fost realizată de Alina Manolache. Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG