Linkuri accesibilitate

Atac rusesc masiv asupra infrastructurii ucrainene. Polonia a mobilizat aviația. Premierul Tusk: Europa este în epoca de dinainte de război


Urmările atacului cu rachete și drone asupra regiunii Cerkasî. 29 martie 2023.
Urmările atacului cu rachete și drone asupra regiunii Cerkasî. 29 martie 2023.

Rusia a atacat masiv instalaţiile energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac care au lovit, printre altele, trei centrale termice, avariindu-le grav. Premierul Poloniei, Donald Tusk, avertizează că Europa se află într-o epocă de dinaintea războiului.

Rusia a lansat în cursul nopţii de joi spre vineri (28-29 martie) un puternic atac aerian asupra instalaţiilor energetice din Ucraina, folosind diferite tipuri de rachete şi drone de atac, scrie RFE/RL.

Armata ucraineană a precizat că forţele sale aeriene au distrus 58 dintre dronele lansate de Rusia şi 26 dintre cele 39 de rachete.

Chiar dacă mare parte din ele au fost interceptate, rachetele și dronele rusești au lovit trei centrale termice ale celei mai mari companii private de energie din Ucraina, DTEK.

„Echipamentele a fost grav avariate. După ce atacul s-a încheiat, inginerii energetici au început imediat să repare daunele”, a detaliat DTEK pe aplicația de mesagerie Telegram.

Operatorul ucrainean de rețele electrice, Ukrenerho, a transmis la rândul său că în urma atacurilor au fost oprite centrale din provincia Dnipropetrovsk din sud-estul țării. Instalații electrice au fost lovite și în regiunile Poltava și Cerkasî.

Atacurile cu rachete și drone, dintre care cel mai mare a avut loc pe 22 martie, au provocat deja daune majore sectorului energetic al Ucrainei, forțând Kievul să oprească exporturile de energie și să se bazeze pe importuri.

Compania de producție DTEK a pierdut aproximativ 50% din capacitatea sa după ce a fost lovită de atacurile rusești, a declarat săptămâna aceasta distribuitorul ucrainean de energie Iasno.

„Folosiți energia electrică cu moderație”

Ucraina a transmis că atacurile aeriene rusești pun alimentarea cu energie electrică a țării în pericol.

„Atacurile inamice devin din ce în ce mai frecvente și mai masive, reprezentând o amenințare tot mai mare la adresa securității energetice a Ucrainei”, a transmis ministerul de Externe al Ucrainei, potrivit AFP.

Operatorul rețelei naționale Ukrenergo a cerut ucrainenilor, într-un comunicat, să economisească energia:

„Vă rugăm să folosiți energia electrică cu moderație”.

Și premierul ucrainean, Denîs Șmihal a făcut un apel la populație să reducă consumul de energie, după ce infrastructura electrică „a fost destul de grav deteriorată” în timpul atacului de noaptea trecută al Rusiei cu rachete și drone.

„În această seară, teroriștii ruși au făcut un alt atac masiv cu rachete și drone împotriva țării noastre. Ținta principală a atacului este din nou energia noastră. Atacul a fost respins. Sistemul energetic este intact, dar situația este foarte dificilă. Există probleme cu alimentarea cu energie electrică în mai multe regiuni. Să rezolvăm această problemă. Importăm energie electrică din România, Slovacia, Polonia, Ungaria, Moldova, astfel încât sistemul să funcționeze stabil.

Atacul de astăzi a deteriorat din nou echipamentul destul de grav.

Din nou, atacul a fost îndreptat atât împotriva instalațiilor de producere a energiei, cât și asupra sistemului de distribuție a energiei. Este foarte important pentru noi toți acum să ne reducem consumul de energie electrică. Acest lucru se aplică în special orelor de seară.

Toate serviciile lucrează pentru a face față consecințelor. Lucrătorii din domeniul energiei lucrează 24/7. A fost deja posibilă restabilirea unei părți din echipamentele care au fost avariate în timpul atacului de săptămâna trecută. Mulțumim tuturor celor care salvează, ajută, vindecă, repară și restaurează.”

Donald Tusk: „Europa se află în epoca de dinainte de război”

În urma atacurilor din Ucraina, Polonia vecină a ridicat avioane de luptă proprii și ale aliaților la începutul zilei de 29 martie, a anunțat Comandamentul Operațional al forțelor armate ale țării.

„Aeronavele poloneze și aliate operează în spațiul aerian polonez, ceea ce ar putea duce la creșterea nivelului de zgomot, în special în partea de sud-est a țării”, a declarat comandamentul pe platforma de socializare X. Partea de sud-est a Poloniei se învecinează cu Ucraina.

Forțele aeriene poloneze își activează frecvent avioanele de vânătoare ca urmare a atacurilor Rusiei din Ucraina.

Pe 24 martie, Comandamentul Operațional Polonez a raportat o încălcare a spațiului aerian al țării la granița cu Ucraina, după ce o rachetă de croazieră rusească a survolat timp de aproape 40 de secunde spațiul aerian aflat la granița cu Ucraina.

Donald Tusk a lăudat schimbarea de mentalitate a aliaților europeni, dar a spus că următorii doi ani sunt decisivi. Foto: (S-D) Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul polonez Donald Tusk la o întâlnire a așa-numitului Triunghi Weimar.
Donald Tusk a lăudat schimbarea de mentalitate a aliaților europeni, dar a spus că următorii doi ani sunt decisivi. Foto: (S-D) Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul polonez Donald Tusk la o întâlnire a așa-numitului Triunghi Weimar.

În contextul intensificărilor atacurilor Rusiei asupra Ucrainei, premierul polonez Donald Tusk a lansat un avertisment dur că Europa a intrat într-o „epocă de dinainte de război”și, dacă Ucraina este învinsă de Rusia, nimeni din Europa nu se va putea simți în siguranță.

„Știu că sună devastator, mai ales pentru generația tânără, dar trebuie să ne obișnuim cu faptul că a început o nouă eră: epoca de dinainte de război. Nu exagerez. Acest lucru devine din ce în ce mai clar în fiecare zi”, scrie BBC.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut. Este real și a început acum doi ani. Cel mai îngrijorător lucru în acest moment este că literalmente orice scenariu este posibil”, a declarat premierul Tusk.

În același timp, Donald Tusk a spus că observă o schimbare în mentalitatea politică din Europa unde nimeni nu mai pune la îndoială nevoia unei apărări comune:

„Uitați-vă la Germania, unde a avut loc o schimbare uriașă. Astăzi, CDU (Uniunea Creștin Democrată) și SPD (Partidul Social Democrat, aflat la guvernare - n.red) concurează pentru a vedea care dintre ele este mai pro-ucraineană”.

Zelenski, un nou apel la Congresul american

Cu o zi înainte de acest ultim atac rusesc extins, preşedintele Volodimir Zelenski a discutat cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul pro-Trump Mike Johnson, despre adoptarea rapidă a programului de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, blocat în Congres de anul trecut de republicani.

„L-am informat pe preşedintele Camerei, Mike Johnson, despre situaţia de pe câmpul de luptă, în special despre creşterea dramatică a terorii aeriene ruseşti”, a scris Volodimir Zelenski pe Telegram.

Mike Johnson a spus săptămâna trecută că examinează mai multe variante privind asistenţa pentru Ucraina. Cu toate acestea, discutarea pachetului de ajutor pentru Ucraina a fost însă amânată de intrarea Congresului SUA în vacanță.

Una dintre variantele discutate, propusă de candidatul republican la alegerile prezidențiale, Donald Trump, e aceea de a acorda Ucrainei fonduri sub formă de împrumut.

Autoritățile de la Kiev au transmis că varianta poate fi luată în discuție în momentul în care vor fi stabilite mai multe detalii.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG