Linkuri accesibilitate

Ucraina salută progresele din Bahmut. Zelenski câștigă mai multe arme în Europa


Prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak l-a întâmpinat pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski la Chequers, casa de la țară a prim-ministrului din Buckinghamshire, Marea Britanie, 15 mai 2023
Prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak l-a întâmpinat pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski la Chequers, casa de la țară a prim-ministrului din Buckinghamshire, Marea Britanie, 15 mai 2023

Ucraina a salutat primele progrese substanțiale înregistrate pe câmpul de luptă timp de șase luni, după ce președintele Volodimir Zelenski a primit promisiunea unor noi drone cu rază lungă de acțiune în Marea Britanie.

Acestea se vor adăuga pachetului de arme occidentale menite să susțină contraofensiva împotriva invadatorilor ruși.

De săptămâna trecută, armata ucraineană a început să împingă forțele rusești înapoi în și în jurul orașului Bahmut, primele sale operațiuni ofensive semnificative de când trupele sale au recucerit orașul Herson, din sud, în noiembrie.

„Avansul trupelor noastre de-a lungul direcției Bakhmut este primul succes al acțiunilor ofensive în apărarea lui Bakhmut”, a declarat generalul colonel Alexandr Sîrskii, comandantul forțelor terestre, într-o declarație făcută pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Ultimele zile au arătat că putem avansa și distruge inamicul chiar și în condiții atât de dificile”, a spus el, citat de Reuters.

„Luptăm cu mai puține resurse decât inamicul. În același timp, suntem capabili să-i stricăm planurile."

În actualizarea de seară, Statul Major al armatei ucrainene a declarat că forțele rusești fac eforturi susținute de bombardamente grele pentru a câștiga teren, dar nu au reușit să avanseze în jurul satului Ivanivske, la marginea de vest a orașului.

Bătălia pentru Bahmut a devenit cea mai lungă și mai sângeroasă din război și are o semnificație totemică pentru Rusia, care nu are alte premii de arătat pentru o campanie de iarnă care a costat mii de vieți.

În ultima jumătate de an, Kievul s-a ocupat de defensivă, în timp ce Moscova și-a desfășurat campania, trimițând sute de mii de rezerviști și mercenari în cea mai sângeroasă luptă terestră din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Kievul pregătește acum o contraofensivă folosind sute de tancuri noi și vehicule blindate trimise de țările occidentale de la începutul acestui an, cu scopul de a recuceri al șaselea din teritoriul Ucrainei pe care Moscova pretinde că l-a anexat.

Zelenski s-a întâlnit luni la Londra cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, cea mai recentă oprire dintr-un turneu care l-a adus la Roma, Berlin și Paris în ultimele trei zile, punând în buzunar noi angajamente majore de arme pe parcurs.

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, discută cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski înaintea unei întâlniri bilaterale la Checkers, pe 15 mai 2023 la Aylesbury, Anglia
Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, discută cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski înaintea unei întâlniri bilaterale la Checkers, pe 15 mai 2023 la Aylesbury, Anglia

Marea Britanie, care săptămâna trecută a devenit prima țară occidentală care a oferit Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, a continuat în timpul vizitei lui Zelenski de luni cu un angajament de drone care ar putea lovi cu o rază de acțiune de 200 km.

Guvernul lui Sunak a mai spus că va începe în curând pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă.

Zelenski a descris noile arme promise de europeni drept „importante și puternice”.

Într-un mesaj video trimis din tren care îl duce înapoi la Kiev mai târziu, luni, el a spus: „Ne întoarcem acasă cu un nou ajutor militar. Arme mai noi și mai puternice pentru front, mai multă protecție pentru poporul nostru. Sprijin politic mai mare. "

Sunak a spus că războiul se află într-un „moment crucial”, iar Marea Britanie va rămâne fermă în sprijinirea Ucrainei. „Este important ca Kremlinul să știe și că nu plecăm. Suntem aici pe termen lung".

Kremlinul a spus că nu crede că hardware-ul britanic adăugat va schimba cursul conflictului, pe care îl numește „operațiune militară specială”. Kievul și susținătorii occidentali numesc acțiunile Rusiei o acaparare neprovocată de teritorii.

Forțele ucrainene au alungat trupele rusești înapoi din capitala Kiev în urmă cu un an și au recucerit teren în două ofensive majore în a doua jumătate a anului 2022, dar de atunci au suportat un asalt rusesc năucitor în așteptarea armelor promise de occident.

Oficialii ucraineni sunt, în general, reținuți cu privire la detaliile operațiunilor lor ofensive, dar au raportat câștiguri substanțiale preluând teritorii atât la periferia de nord, cât și la cea de sud a orașului Bahmut în ultimele șapte zile.

Moscova a recunoscut că s-a retras la nord de oraș, iar șeful armatei private Wagner care luptă în interiorul Bahmutului a spus că forțele regulate ale Rusiei au fugit din pozițiile de pe flancurile nordice și sudice.

Oficialii ucraineni descriu luptele din acea zonă ca progrese localizate, mai degrabă decât ca o contraofensivă majoră despre care spun că nu a început încă.

Raportul de sâmbătă al unui respectat canal de știri rus conform căruia patru avioane militare rusești au fost doborâte în apropierea granițelor cu Belarus și Ucraina în timp ce se pregăteau să atace ținte în interiorul Ucrainei a fost confirmat, din neatenție, de autocratul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, luni.

El a vorbit în timp ce vizita o bază de comandă a forțelor aeriene din Belarus, potrivit canalului Pul Pervovo Telegram, un post de stat din Belarus care raportează despre activitățile lui Lukașenko.

„La trei zile după evenimentele din apropierea noastră - adică în regiunea Breansk, când patru avioane au fost doborâte, suntem forțați să răspundem. De atunci, noi, trupele noastre, suntem în alertă maximă", a spus Lukașenko.

Nu a existat niciun răspuns oficial din partea Ucrainei, care de obicei refuză să comenteze rapoartele despre atacuri în interiorul Rusiei. Dar Mihailo Podoliak, un consilier principal al lui Zelenski, a numit sâmbătă incidentul „dreptate și karma instantanee”.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, care a folosit-o ca rampă de lansare pentru invadarea Ucrainei, deși Lukașenko a insistat că Belarus nu este parte la război și nu a trimis trupe să lupte alături de forțele rusești.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG