Linkuri accesibilitate

Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.
Zeci de persoane ucise în atacurile armatei Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol au fost îngropate fără sicrie, într-o groapă comună. „Situația din oraș este un iad”, spune primarul acestuia.

Războiul Rusiei contra Ucrainei | Biden îi retrage Rusiei clauza națiunii celei mai favorizate. Putin trimite 16.000 de mercenari în Ucraina

În a 16-a zi a războiului ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, forțele Rusiei se apropie de capitala Kiev și au provocat distrugeri majore în zonele din jurul acesteia. Orașele Cernigău și Mariupol sunt devastate, mai multe orașe sunt încercuite.

Putin și-a dat acordul pentru trimiterea a 16.000 de mercenari din Orientul Mijlociu în Ucraina.

Biden cere revocarea clauzei de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia și interzicerea exporturilor de produse de lux și de înaltă tehnologie în Rusia și importurile rusești de caviar, vodkă și diamante.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, le-a mulțumit românilor, de la București, pentru omenia de care au dat dovadă față de refugiații ucraineni.

Rusia s-a retras din Consiliul Europei, pe motiv că UE și NATO au fost „neprietenoase”.

Parchetul General al Federației Ruse a cerut ca Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp să fie declarată drept organizație extremistă, iar activitățile acesteia să fie interzise în Rusia.

ONU contrazice Rusia și spune că maternitatea de la Mariupol nu doar că nu era nicio bază a vreunui batalion nazist de ucraineni, așa cum a spus în urmă cu o zi șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, pentru a justifica bombardarea sa, dar că era identificată ca operațională.

Liderii UE au salutat aspirațiile europene ale Ucrainei, care a depus cerere de admitere în regim de urgență în alianța europeană, dar nu i-au transmis niciun calendar de desfășurare accelerată a procesului îndelung de aderare la UE.

2,5 milioane de ucraineni și-au părăsit țara și alte 2 milioane sunt strămutați în interiorul țării, anunță ONU. Cifrele înseamnă că 10% din ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele din cauza războiului ordonat de Vladimir Putin.

Forțele Rusiei au atacat vineri dimineață și orașe nevizate până acum. S-au auzit explozii la Luțk, Dnipro și Ivano-Frankivsk, oraș care se află la mijlocul distanței dintre Cernăți și Lvov, la circa 130 de kilometri distanță de fiecare dintre acestea.

Orașul Mariupol este încercuit și devastat, spune primarul localității, care descrie drept „iad” situația din ultimele zile. Zeci de persoane au fost îngropate fără sicriu, într-o groapă comună. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în atacul asupra maternității și a unui spital pentru copii.

Forțele Rusiei se apropie de Kiev, au preluat controlul asupra orașului Bucea și avansează înspre sud-vestul capitalei în încercarea de a o încercui.

18:55 11.3.2022

Putin și-a dat acordul pentru folosirea „fără bani” a mercenarilor din Orientul Mijlociu în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a dat vineri undă verde pentru ca până la 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu să fie dislocați alături de rebelii susținuți de ruși pentru a lupta în Ucraina.

La o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că în Orientul Mijlociu sunt 16.000 de voluntari care sunt gata să vină să lupte alături de forţele susţinute de ruşi în regiunea separatistă Donbas din estul Ucrainei.

„Dacă vezi că există acești oameni care vor de la sine, nu pentru bani, să vină să-i ajute pe oamenii care locuiesc în Donbas, atunci trebuie să le dăm ceea ce vor și să-i ajutăm să ajungă în zona de conflict”, a spus Putin.

20:37 11.3.2022

China, aliata Rusiei la ONU: Stocurile de arme chimice trebuie distruse

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri pentru a discuta despre situația tot mai gravă din Ucraina, unde Rusia a asediat mai multe orașe și se pregătește să înconjoare Kievul.

Potrivit BBC, reprezentantul Chinei la ONU, Zhang Hun, a transmis că țara sa atribuie „importanță mare securității și siguranței biologice” și „se opune ferm dezvoltării, deținerii și folosirii de arme chimice și biologice de orice țară”.

Acesta a precizat că orice țară care nu a reușit să-și neutralizeze stocul de arme chimice să o facă imediat.

Declarația diplomatului chinez vine după ce Rusia a readus în discuție miercuri posibilitatea ca Statele Unite să dezvolte arme chimice în laboratoarele din Ucrana. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a negat existența unui asemenea experiment în Ucraina și a catalogat acuzările aduse de Rusia ca fiind „absurde”.

Ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Dame Barbara Woodward, a condamnat în aceeași reuniune ONU acuzațiile aduse de către Rusia, numindu-le „o minciună grotească”, scrie BBC.

„Nu ne aflăm în această cameră pentru a fi o audiență la propaganda internă a Rusiei și nu ar trebui să permitem Rusiei să-și folosească poziția permanentă (de membru al Consiliului de Securitate, n.r.) pentru a răspândi dezinformare și minciuni”, a punctat Woodward în timpul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate.

20:48 11.3.2022

Surse din Occident: Un al treilea general rus, ucis în războiul din Ucraina

Oficialii occidentali au transmis vineri că generalul Andrei Kolesnikov a fost ucis recent, în urma luptelor din Ucraina, transmite CNN.

Potrivit site-ului Ministerului rus al Apărării, Kolesnikov era comandantul Districtului Militar de Est. Acesta este al treilea general rus ucis de la începutul războiului din Ucraina, care a izbucnit pe 24 februarie 2022.

Un oficial occidental a remarcat că doar trei ofițeri de stat major ruși au fost uciși în timpul războiului din Siria. Acesta a estimat că Rusia deține un total de 20 de generali aflați în teatrele de operațiuni din Ucraina în acest moment.

21:11 11.3.2022

YouTube anunță restricții împotriva presei de stat din Rusia

YouTube a anunțat că va bloca imediat accesul la canalele de YouTube asociate presei de stat din Rusia.

Compania a invocat o politică ce interzice conținutul ce trivializează sau neagă evenimentele bine documentate. Reprezentanții YouTube au adăugat că invazia Ucrainei de către Rusia se încadrează în această politică, iar compania va bloca în consecință canalele de pe YouTube a mai multor agenții de presă, printre care Russia Today și Sputnik.

„Regulile noastre comunitare interzic negarea, minimizarea sau banalizarea conținutului evenimentelor violente bine documentate și (ca urmare, n.r.) eliminăm conținutul despre invazia Ucrainei ce încalcă această politică”, a declarat purtătorul de cuvânt YouTube, Farshad Shadloo, citat de BBC.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG