Putin și-a dat acordul pentru folosirea „fără bani” a mercenarilor din Orientul Mijlociu în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a dat vineri undă verde pentru ca până la 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu să fie dislocați alături de rebelii susținuți de ruși pentru a lupta în Ucraina.
La o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că în Orientul Mijlociu sunt 16.000 de voluntari care sunt gata să vină să lupte alături de forţele susţinute de ruşi în regiunea separatistă Donbas din estul Ucrainei.
„Dacă vezi că există acești oameni care vor de la sine, nu pentru bani, să vină să-i ajute pe oamenii care locuiesc în Donbas, atunci trebuie să le dăm ceea ce vor și să-i ajutăm să ajungă în zona de conflict”, a spus Putin.
China, aliata Rusiei la ONU: Stocurile de arme chimice trebuie distruse
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri pentru a discuta despre situația tot mai gravă din Ucraina, unde Rusia a asediat mai multe orașe și se pregătește să înconjoare Kievul.
Potrivit BBC, reprezentantul Chinei la ONU, Zhang Hun, a transmis că țara sa atribuie „importanță mare securității și siguranței biologice” și „se opune ferm dezvoltării, deținerii și folosirii de arme chimice și biologice de orice țară”.
Acesta a precizat că orice țară care nu a reușit să-și neutralizeze stocul de arme chimice să o facă imediat.
Declarația diplomatului chinez vine după ce Rusia a readus în discuție miercuri posibilitatea ca Statele Unite să dezvolte arme chimice în laboratoarele din Ucrana. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a negat existența unui asemenea experiment în Ucraina și a catalogat acuzările aduse de Rusia ca fiind „absurde”.
Ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Dame Barbara Woodward, a condamnat în aceeași reuniune ONU acuzațiile aduse de către Rusia, numindu-le „o minciună grotească”, scrie BBC.
„Nu ne aflăm în această cameră pentru a fi o audiență la propaganda internă a Rusiei și nu ar trebui să permitem Rusiei să-și folosească poziția permanentă (de membru al Consiliului de Securitate, n.r.) pentru a răspândi dezinformare și minciuni”, a punctat Woodward în timpul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate.
Surse din Occident: Un al treilea general rus, ucis în războiul din Ucraina
Oficialii occidentali au transmis vineri că generalul Andrei Kolesnikov a fost ucis recent, în urma luptelor din Ucraina, transmite CNN.
Potrivit site-ului Ministerului rus al Apărării, Kolesnikov era comandantul Districtului Militar de Est. Acesta este al treilea general rus ucis de la începutul războiului din Ucraina, care a izbucnit pe 24 februarie 2022.
Un oficial occidental a remarcat că doar trei ofițeri de stat major ruși au fost uciși în timpul războiului din Siria. Acesta a estimat că Rusia deține un total de 20 de generali aflați în teatrele de operațiuni din Ucraina în acest moment.
YouTube anunță restricții împotriva presei de stat din Rusia
YouTube a anunțat că va bloca imediat accesul la canalele de YouTube asociate presei de stat din Rusia.
Compania a invocat o politică ce interzice conținutul ce trivializează sau neagă evenimentele bine documentate. Reprezentanții YouTube au adăugat că invazia Ucrainei de către Rusia se încadrează în această politică, iar compania va bloca în consecință canalele de pe YouTube a mai multor agenții de presă, printre care Russia Today și Sputnik.
„Regulile noastre comunitare interzic negarea, minimizarea sau banalizarea conținutului evenimentelor violente bine documentate și (ca urmare, n.r.) eliminăm conținutul despre invazia Ucrainei ce încalcă această politică”, a declarat purtătorul de cuvânt YouTube, Farshad Shadloo, citat de BBC.