Deși nu are nave militare mari în serviciul activ, Ucraina a reușit să scufunde o treime din flota rusă la Marea Neagră, de multe ori cu ajutorul unor drone maritime și rachete.
Acum, Kievul își reconstruiește propria forță navală, decimată și ea în cursul invaziei rusești actuale. Numai că navele ucrainene sunt construite în altă parte decât în Ucraina și este nu se știe dacă vor avea vreun rol în războiul în curs cu Rusia.
În octombrie 2022, la Istanbul a fost finalizată și lansată o corvetă construită pentru marina ucraineană. S-a format echipajul, iar nava - care se numește Hatman Ivan Mazepa - e acum în faza de testare („hatman” era titlu al comandanților militari ai cazacilor ucraineni, între sec. XVII – XVIII).
Pe 8 martie în acest an, Volodimir Zelesnki a ajuns la Istanbul și a făcut o vizită la șantierul naval de la Istanbul, pentru un tur al celei de-a doua nave militare construite în Turcia, pe baza unui contract cu Kievul.
În timpul vizitei, Zelenski a botezat nava în construcție, tot o corvetă: Hatman Ivan Vîhovski, după numele unui comandant din sec. XVII care a luptat pentru a ține Ucraina în afara orbitei Moscovei.
Cele două corvete fac parte din clasa Ada, proiectată de Turcia, și sunt dotate cu tehnologie stealth, ceea ce le face relativ greu de detectat de către radare.
Vasele pot fi echipate cu armament anti-navă și anti-submarin. Contractul pentru cele două nave, încheiat între ministerul ucrainean al Apărării și firma turcă de inginerie STM, a fost semnat în 2020 și ar fi costat Kievul 256 de milioane de dolari.
„Specializarea principală a acestui tip de corvetă este vânarea submarinelor”, explică Volodimir Zabloțki, expert naval la Defense Express, o firmă de consultanță în domeniul apărării, într-un interviu pentru serviciul ucrainean al Europei Libere.
„Sunt dotate cu elicoptere, hidroacustică și sisteme electronice de detectare a sunetului, care pot clasifica sunetele submarine. Este o navă care știe unde se află un submarin și cum să-l atace”, detaliază expertul.
Navele au aproape 100 de metri în lungime și 15 metri în lățime. Ambele vor fi echipate cu sistemul american anti-rachetă Harpoon, precum și cu sisteme anti-aeriene, vor avea artilerie, mitraliere de calibru mare și tuburi pentru torpile.
Mulți se întreabă, însă, dacă aceste nave înarmate până în dinți vor juca vreun rol în războiul curent cu Rusia sau vor fi capabile să ajungă în zona de conflict. Nu este clar dacă cele două corvete vor fi lăsate să treacă prin strâmtoarea Bosfor pentru a intra în Marea Neagră.
Turcia este obligată să închidă calea navigabilă strategică pentru navele țărilor beligerante în timpul conflictului, în conformitate cu Convenția de la Montreux din 1936, un acord internațional care reglementează trecerea navelor prin strâmtoarea strategică.
Este posibil ca Ucraina să ceară pentru cele două corvete permisiunea de a părăsi portul din Istanbul, deoarece plecarea lor nu reprezintă explicit o călătorie de tranzit prin strâmtoarea Bosfor. Dar chiar dacă navelor li s-ar permite să plece spre apele ucrainene, în condițiile războiului în desfășurare, analiștii susțin că este probabil ca acestea să devină imediat ținte ale Rusiei.
„Sper că războiul se va încheia înainte ca aceste corvete să fie puse în funcțiune”, a declarat Oleg Ciubuk, un fost purtător de cuvânt al Marinei ucrainene. El adăugă: „Rușii le vor aștepta și le vor vâna din momentul în care vor porni să traverseze (apele ucrainene - n.r.)”.
Volodimir Zabloțki de la Defense Express este și el de acord cu această analiză, și subliniiază că navele noi ar fi o țintă de mare valoare pentru Rusia în apele ucrainene. „Este mai bine să le lăsăm să stea în Turcia deocamdată”, spune el.
În decembrie 2023, Marea Britanie și Norvegia au anunțat că vor fi în fruntea unei noi coaliții de forțe navale, care va oferi sprijin pe termen lung Ucrainei, inclusiv instruire, echipamente și infrastructură, pentru a consolida apărarea țării în Marea Neagră.
De asemenea, Marea Britanie a promis Ucrainei două nave de dragare a minelor, dar ele nu au ajuns încă la destinație, din cauza interdicției de trecere prin Bosfor pentru navele de război ale părților aflate în conflict.
Industria de construcții navale a Ucrainei a fost efectiv „înghețată” de la invazia pe scară largă lansată de Rusia în februarie 2022, când flota ucraineană a suferit pierderi uriașe, inclusiv scoaterea din uz a navei amiral Hatman Sahaidacini, la Nikolaev, pentru a preveni căderea fregatei în mâinile rușilor.
În prezent, construcția fregatei ușoare ucrainene, Volodimir cel Mare, este suspendată la Nikolaev, oraș-port din sudul țării care este frecvent ținta loviturilor rusești. Dacă această navă va fi finalizată, este posibil să devină noua navă amiral a Marinei ucrainene.
Articol tradus și adaptat de Cristian Bolotnikov