Linkuri accesibilitate

Ucraina ar accepta neutralitate militară după negocierile de la Istanbul. Rusia promite să își retragă din trupe


Cele două părți spun că sunt dispuse la compromisuri: Rusia a promis că va reduce din intensitatea luptelor din apropierea Kievului și Cernigăului, în timp ce Ucraina că nu va intra în nicio alianță militară. Recep Tayyip Erdogan înaintea începerii discuțiilor de la Istanbul.
Cele două părți spun că sunt dispuse la compromisuri: Rusia a promis că va reduce din intensitatea luptelor din apropierea Kievului și Cernigăului, în timp ce Ucraina că nu va intra în nicio alianță militară. Recep Tayyip Erdogan înaintea începerii discuțiilor de la Istanbul.

Negociatorii ucraineni au transmis în timpul reuniunii de marți de la Istanbul că Ucraina va rămâne neutră în schimbul garanțiilor de securitate, care ar trebui oferite de către Occident.

Adoptarea neutralității ar însemna că Ucraina nu se poate alătura niciunei alianțe militare, precum NATO, sau să găzduiască baze militare. Polonia, Turcia, Israel și Canada ar putea fi, însă, printre principalii garanți ai securității Ucrainei.

Propunerile discutate includ o consultare pe o perioadă de 15 ani despre statutul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, iar aceasta ar începe de îndată ce are loc încetarea focului.

Negociatorii de ambele părți au declarat că, pe baza discuțiilor și rezultatelor avute, este posibilă o întâlnire între președinții celor două țări, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

Rusia spune că a renunțat , de asemenea, la pretenția ca Ucraina să fie denazificată și este pregătită să o lase să se alăture Uniunii Europene atâta timp cât nu devine stat aliat NATO. Nu este clar însă ce înțeleg Rusia, respectiv Ucraina prin denazificare.

Alexander Fomin, adjunctul ministrului rus al Apărării, a transmis că „va reduce drastic activitatea militară” în jurul Kievului și Cernigăului pentru a se putea ajunge la un acord de pace.

„Datorită faptului că negocierile privind un acord referitor la neutralitatea și statutul non-nuclear al Ucrainei și garanțiile de securitate (pentru Ucraina) trec într-o etapă practică și ținând cont de principiile discutate în cadrul întâlnirii de astăzi, Ministerul Apărării al Federației Ruse a luat decizia de a reduce drastic operațiunile de luptă în zonele Kiev și Cernigău pentru a stimula încrederea reciprocă și pentru a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor și pentru semnarea acordului menționat anterior.”

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a transmis că întâlnirea de astăzi a dus la cel mai însemnat progres între cele două părți de la începerea războiului din Ucraina.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a menționat că renunțarea la NATO și adoptarea unei poziții militare neutre nu poate avea loc decât în urma obținerii unor garanții militare.

Înainte de începerea negocierilor, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că atât Volodimir Zelenski cât și Vladimir Putin îi sunt acestuia „prieteni valoroși”. În aceste condiții, Erdogan a transmis că rolul statului turc rămâne acela de negociator, iar o „pace echitabilă” va fi în beneficiul tuturor.

Medicii din Kiev își văd familiile în subsolurile spitalelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, le-a transmis, de asemenea, înainte de negocieri, membrilor delegației ucrainene să nu mănânce sau să bea nimic, în timpul unui interviu adresat canalului ucrainean de știri Ukrayina 24, citat de BBC.

La negocieri a fost prezent inclusiv oligarhul rus, Roman Abramovici, a cărui stare de sănătate pare bună, transmite agenția de presă RIA, citată de BBC. Abramovici participă la negocieri pentru a încerca să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina.

Pe 3 martie, negociatorii ucraineni, alături de Roman Abramovici, ar fi acuzat o serie de simptome caracteristice otrăvirii cu unui agent nervos. Aceștia ar fi suferit de inflamare a pielii, ochi iritați și dureri groaznice de cap. Niciunul dintre ei nu ar fi mâncat nimic altceva în afară de ciocolată și apă.

Nu se cunoaște dacă serviciul de informații externe a Rusiei, GRU, ar fi fost implicat în această tentativă de otrăvire. Experții transmit, însă, că în cazul în care se confirmă acest lucru, agenții GRU nu au intenționat să le administreze o doză letală, ci una în semn de avertisment față de rezultatul negocierilor.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG