Linkuri accesibilitate

Forțele ruse avansează spre Avdiivka din toate părțile


Orasul Avdiivka este distrus aproape în întregime, susțin autoritățile ucrainene.
Orasul Avdiivka este distrus aproape în întregime, susțin autoritățile ucrainene.

Forțele ruse își intensifică atacurile asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, transmite Reuters, citând oficiali ucraineni. Astfel, armata rusă încearcă să avanseze din toate părțile, după mai multe săptămâni de lupte.

Trupele ruse au intensificat atacurile terestre și aeriene asupra Avdiivka de la jumătatea lunii octombrie.

Cel mai recent atac a fost anunțat de Vitali Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka.

„Lucrurile în sectorul Avdiivka au devenit și mai dificile. Intensitatea ciocnirilor a crescut de ceva timp”, a declarat Barabaș, potrivit Reuters.

„Rușii au deschis încă două sectoare din care au început să atace - în direcția Donețk... și în așa-numita zonă industrială. Inamicul încearcă să ia cu asalt orașul din toate direcțiile”, a mai spus șeful administrației militare din Avdiivka.

Oficialii spun că nicio clădire nu a rămas intactă după luni de lupte în oraș, cunoscută pentru o vastă fabrică mnelalurgică. Mai puțin de 1.500 de locuitori au rămas din 32.000 înainte de război.

Vitali Barabaș a declarat anterior că forțele ucrainene au respins în ultimele zile forțele rusești lângă Stepove, un sat la nord-vest de Avdiivka, fixându-le lângă o linie de cale ferată.

Analiștii militari ucraineni și occidentali afirmă că Rusia a suferit pierderi grele.

Săptămâna trecută, bloggerii militari ruși au relatat câștiguri ucrainene lângă Avdiivka. Luni, rapoartele rusești au declarat că trupele Moscovei au asigurat controlul asupra zonei industriale și au încercat să ia cu asalt uzina de cocsificare.

Avdiivka a fost capturată pentru scurt timp în 2014 de separatiștii susținuți de Rusia. Ulterior, în jurul orașului au fost construite fortificații. Orașul este considerat o poartă de intrare către Donețk

Ucraina a lansat o contraofensivă în iunie, dar nu a obținut câștiguri majore în est și sud.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Aleksandr Ștupun, a declarat că forțele ruse au suferit pierderi grele în apropiere de Avdiivka și în apropiere de Mariinka, un alt oraș în mare parte distrus.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG