Linkuri accesibilitate

Ucraina susține că a distrus cel puțin un Su-34 în atacul asupra bazei Morozovsk


Bombardier rusesc Sukhoi Su-34.
Bombardier rusesc Sukhoi Su-34.

Cel puțin un avion de război rusesc Sukhoi-34 și depozite de muniție au fost distruse într-un atac ucrainean asupra unei baze militare ruse din regiunea Rostov, a anunțat Direcția Principală de Informații (HUR) a Ministerului Ucrainean al Apărării pe 5 august.

„Informațiile din spațiu arată că un avion de vânătoare bombardier Su-34 a fost distrus ca urmare a pagubelor provocate de incendiu asupra aerodromului militar de la Morozovsk pe 3 august”, a spus HUR într-o declarație pe Telegram.

Imaginile din satelit arată încă două Su-34 aeronave avariate în explozia depozitului de muniție a aeronavei.

„În imaginile din satelit pot fi văzute zone mari de pământ ars”, se mai spune în mesaj.

Baza aeriană Morozovsk este situată la aproximativ 265 de kilometri est de linia frontului.

Rusia nu a comentat afirmația HUR, care vine după ce Statul Major al armatei ucrainene a declarat pe 3 august că a lovit aerodromul Morozovsk și depozitele de petrol din regiunea Rostov, fără a oferi detalii.

Este a doua oară când Ucraina susține că a lovit Morozovsk.

Pe 5 aprilie, surse ucrainene au declarat pentru RFE/RL că cel puțin șase avioane militare rusești au fost distruse într-un atac masiv ucrainean cu drone asupra aerodromului Morozovsk, unde bombardierele Su-24, Su-24M și Su-34 ar fi fost staționate în acel moment. Această afirmație nu a putut fi confirmată în mod independent.

Între timp, Forțele Aeriene Ucrainene au raportat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât toate cele 24 de drone lansate de Rusia la începutul zilei de 5 august în șapte regiuni ucrainene: Kiev, Vinnîțea, Kirovohrad, Harkov, Sumîi, Poltava și Dnipropetrovsk.

În regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, infrastructura a fost deteriorată de căderea de resturi, a declarat guvernatorul Oleg Sînîiehubov pe Telegram.

Pe 4 august, președintele Volodimir Zelenski a confirmat oficial sosirea mult așteptatelor avioane de luptă F-16 despre care a spus că sunt cruciale pentru apărarea țării sale împotriva forțelor ruse invadatoare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG