Linkuri accesibilitate

Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un avion de luptă F-16 în hangarul bazei aeriene Skrydstrup din Vojens, nordul Danemarcei, pe 20 august 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un avion de luptă F-16 în hangarul bazei aeriene Skrydstrup din Vojens, nordul Danemarcei, pe 20 august 2023.

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 pe care le așteaptă de luni de zile ca să poată face față atacurilor cu rachete rusești, a confirmat un oficial american pentru Associated Press.

Ucraina le cere aliaților deluni de zile avioane F-16 pentru pentru a lupta împotriva atacului permanent cu rachete al Rusiei.

F-16 este specializat în suprimarea apărării aeriene inamice.

Occidentul a fost ezitant în a-i furniza Ucrainei avioane, de teamă ca înarmarea Ucrainei să nu escaledeze și mi amult conflictul cu Rusia invadatoare.

SUA a pregătit piloți ucraineni, pe care i-a învățat cum să zboare cu avioanele F-16, iar primul grup de piloți a absolvit deja cursurile de instruire.

În timpul vizitei sale la Washington la începutul acestei luni pentru summitul NATO, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat ca aliații NATO să elimine toate limitările privind modul în care sunt folosite armele furnizate de Occident, permițând în mod specific Ucrainei să tragă cu arme furnizate de Occident împotriva unui set extins de ținte rusești.

Nu este clar câte avioane au fost furnizate în prima tranșă sau ce națiuni le-au furnizat.

Guvernul ucrainean nu a confirmat primirea avioanelor.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG