Linkuri accesibilitate

Gata cu boxerii: Armata ucraineană va crea uniforme special concepute pentru femei


Ministerul Apărării din Ucraina a adoptat o uniformă creată de voluntari, special pentru miile de femei soldat ucrainence. Încă nu a început producția, dar o femeie soldat spune că „ne mișcăm în direcția corectă".
Ministerul Apărării din Ucraina a adoptat o uniformă creată de voluntari, special pentru miile de femei soldat ucrainence. Încă nu a început producția, dar o femeie soldat spune că „ne mișcăm în direcția corectă".

La fel ca bărbații, femeile din Ucraina pot lupta ca lunetiști și artileriști sau pot servi ca recrutori și medici, dar până în această lună, cele aproximativ 42.000 de ucrainence din armată nu aveau uniforme proprii. Ele au trebuit să se obișnuiască cu uniformele bărbătești.

Acum, la mai bine de un an și jumătate de la începutul războiului la scară largă, Ministerul Apărării a decis să se adapteze la nevoile vestimentare ale femeilor din armată.

La 5 august, ministerul a aprobat un set de uniforme de vară pentru personalul feminin al forțelor armate - una dintre puținele decizii de acest fel din lume, a afirmat ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar.

„Este demn de remarcat faptul că nici pe departe toate țările, inclusiv țările NATO, nu au o uniformă feminină - cu atât mai puțin o uniformă de campanie pentru femei" care a fost testată în zona de luptă, a declarat Malyar.

Ucraina, a spus ea, este „una dintre primele" țări.

Statele Unite au introdus o uniformă standard pentru femei pentru personalul armatei în 2020, potrivit site-ului armatei americane.

Pentru unele femei soldați, decizia Ucrainei de a face același lucru semnalează respectul față de ele atât ca femei, cât și ca militari profesioniști.

„Nu am văzut nicio femeie care să poarte o jachetă sau altceva din uniforma emisă pentru bărbați", a declarat Anastasia, un soldat în vârstă de 20 de ani care și-a dat doar prenumele.

A purta uniforme bărbătești e la fel de incomod cum ar fi pentru bărbați să poarte sutiene, spune o soldată. O ucraineancă, voluntară în armată, se afla la datorie în Bahmut în martie, fotografie de arhivă.
A purta uniforme bărbătești e la fel de incomod cum ar fi pentru bărbați să poarte sutiene, spune o soldată. O ucraineancă, voluntară în armată, se afla la datorie în Bahmut în martie, fotografie de arhivă.

Femeile se descurcau cu ace de siguranță, bretele și alte modificări, dar rezultatul nu era întotdeauna satisfăcător, a spus ea.

„Fie ai aripi [de material] care ies în afară în spate, fie nasturii pur și simplu nu se încheie în față și nu ai cum să respiri", a spus ea.

Boxerii distribuiți încă femeilor soldat din Ucraina ca lenjerie intimă regulamentară vor fi și ei schimbați.

„Hai să punem un bărbat în sutien. În loc de un tricou, pune-ți un sutien", glumește Vira. "Va fi confortabil pentru tine? Nu, nu va fi confortabil", spune ea.

Menstruația lunară face ca boxerii să fie inutili pentru femei, a spus Anastasia.

„Scuzați-mă, dar cum ar trebui să lipesc ceva de boxerii masculini?", a întrebat ea, referindu-se la absorbantele igienice, care au o bandă adezivă pe partea opusă. „Cum ar trebui să ies din această situație? Acestea sunt lucruri absolut naturale cărora nu le acordă atenție.”

„Dar ne mișcăm în direcția corectă", a adăugat Anastasia. „Și asta este minunat".

Ministerul Apărării din Ucraina promite că va crea căști, veste antiglonț și uniforme pentru toat anotimpurile, fără a oferi detalii.
Ministerul Apărării din Ucraina promite că va crea căști, veste antiglonț și uniforme pentru toat anotimpurile, fără a oferi detalii.

Numărul oficial de femei soldat în Ucraina s-a dublat din 2015, când femeile s-au mobilizat odată cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și la începutul unei campanii armate a forțelor susținute de Moscova în Donbas. În prezent, aproximativ 5.500 de femei se află pe linia întâi, potrivit Ministerului Apărării.

Femeile ucrainene au fost autorizate să participe la lupte active din 2018, dar „infrastructura" militară a recuperat cu greu decalajul, a precizat pentru Europa Liberă sociologul Anna Kvit, care cercetează egalitatea de gen în armata ucraineană pentru proiectul de advocacy Invisible Battalion.

Grupul de voluntari ArmWomenNow, cu sediul la Kiev, o organizație non-profit care se străduiește să satisfacă nevoile de uniforme ale soldaților de sex feminin, a fost vârful de lance al demersului de schimbare - și a început să producă uniforme. Site-ul său enumeră ca susținători pe primarul Kievului, Vitali Klitschko, și pe fratele său, un coleg boxer celebru, rezervistul Vladimir Klitschko, plus o serie de personalități ucrainene din show-business.

După ce voluntarii de la ArmWomenNow au cusut aproximativ 5.000 de uniforme, a fost înființat un grup de lucru din care au făcut parte și Ministerul Apărării, o inițiativă publică numită Forma Two și Tetyana Lomakina, consilier prezidențial. Designerii au ținut cont de feedback-ul militarilor, spune Iryna Nykorak, fondatoarea ArmWomenNow.

În cadrul exercițiilor de antrenament, soldatele au încercat mai multe versiuni ale uniformei pe câmpuri și în păduri. Acum, după mai multe modificări ale buzunarelor, există o uniformă - și un set de lenjerie intimă - despre care soldatele spun că se potrivesc cu propriile corpuri și nevoi.

Pe lângă jachetele care se adaptează busturilor feminine, setul include și pantaloni elastici cu talie înaltă. Soldatele menționaseră că pantalonii masculini, care ajung sub buric, irită pielea și se rup ușor.

Femeile însărcinate care rămân în armată pot folosi o bandă elastică extensibilă în talia pantalonilor, care poartă o etichetă ArmWomenNow. Un sutien negru de tip sport și un slip completează setul.

Ministerul Apărării nu a început încă producția acestor uniforme pentru fiecare sex, dar femeile soldat pot proba mostre concepute pentru toate anotimpurile la atelierul Mișcării Femeilor Veterane Ucrainene, o altă organizație care oferă uniforme femeilor.

De asemenea, se lucrează la o cască și o armură de corp pentru femeile soldat. În prezent, ministerul examinează dacă eșantioanele acestei veste antiglonț respectă standardele sale tehnice, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării care îl citează pe fostul Ministru al apărării, Oleksiy Reznikov.

XS
SM
MD
LG