Linkuri accesibilitate

Președintele Zelenski a anunțat că îl demite pe ministrul Apărării. Oleksii Reznikov și-a dat demisia


Oleksii Reznikov nu va mai fi ministrul Apărării din Ucraina. Președintele Zelenski a spus că va cere parlamentului în această săptămână să îl numească pe Rustem Umerov ca șeful celui mai important minister de razboi.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara că a decis să îl demită pe ministrul Apărării Oleksii Reznikov şi că va cere parlamentului săptămâna aceasta înlocuirea acestuia cu Rustem Umerov, şeful Fondului Proprietăţii de Stat, informează Reuters.

Anunţul, făcut într-un discurs video, pregăteşte scena pentru cea mai mare restructurare a instituţiei de apărare a Ucrainei în timpul războiului lansat de Rusia în februarie 2022.

Actualizare 11.58. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, și-a dat luni demisia, după ce președintele Volodimir Zelenski a spus că a luat decizia de a schimba miniștri.

Reznikov, care a fost numit ministru al Apărării în noiembrie 2021, a ajutat la obţinerea de asistenţă militară occidentală în valoare de miliarde de dolari pentru a ajuta efortul de război, dar a fost urmărit de acuzaţii de corupţie care au vizat ministerul pe care îl conduce şi pe care el le-a descris drept defăimări.

Potrivit AFP, mai multe scandaluri de corupţie au ieşit la iveală recent. Unul dintre ele îl implică pe Reznikov şi se referă la un contract privind echipamente pentru armată semnat cu o companie turcă.

„Am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării al Ucrainei. Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război la scară largă", a spus preşedintele Zelenski.

„Cred că ministerul are nevoie de noi abordări şi de alte formate de interacţiune atât cu armata, cât şi cu societatea în general. Acum, Rustem Umerov ar trebui să conducă ministerul. Verkhovna Rada a Ucrainei cunoaşte bine această persoană, iar domnul Umerov nu are nevoie de prezentări suplimentare. Mă aştept ca Parlamentul să susţină acest candidat”, a mai spus Zelenski.

Schimbarea ministrului Apărării trebuie să fie aprobată de parlament, dar este probabil să fie susţinută de o majoritate a parlamentarilor din Verkhovna Rada. Zelenski a declarat că se aşteaptă ca parlamentul să aprobe numirea lui Umerov.

Umerov, un fost parlamentar în vârstă de 41 de ani care este tătar din Crimeea, a condus Fondul Proprietăţii de Stat al Ucrainei din septembrie 2022 şi a jucat un rol în negocierile sensibile din timpul războiului, de exemplu, în ceea ce priveşte acordul privind cerealele la Marea Neagră.

Portret de ministru în vreme de război

Potrivit presei internaționale, citată de News.ro, Umerov, care va fi al doilea ministru al apărării din Ucraina de când Rusia a pornit războiul, s-a născut în Samarkand, în Uzbekistan, într-o familie de tătari din Crimeea care fusese deportată din Crimeea de sovietici în anii 1940.

Licenţiat în economie şi cu un master în finanţe, viitorul ministru ucrainean al Apărărrii (votul Parlamentului e considerat o formalitate) s-a întors în Crimeea după ce Ucraina şi-a declarat independenţa.

The Guardian precizează că Umerov a fost ales în Parlament în 2019, la 15 ani de când își lansase o companiei în domeniul telefoniei mobile.

Din 2020, Umerov este membru al unui grup de lucru al guvernului ucrainean care întocmește strategia de încetare a ocupaţiei Crimeei. Peninsula a fost anexată ilegal de Rusia în 2014.

În septembrie 2022, Umerov, pe atunci deputat din partea partidului proeuropean Holos, a devenit şeful Fondului Proprietăţii de Stat, o agenţie care vinde active de stat către investitori privaţi.

El este creditat cu redresarea unei instituţii care a fost frecvent implicată în scandaluri de corupţie. De asemenea, el a relansat vânzările proprietăţilor de stat, obţinând venituri record pentru stat în timpul războiului.

Descris de apropiaţi ca fiind un negociator talentat, a făcut parte din echipa ucraineană care a purtat negocieri cu Rusia în martie 2022, la o lună după invazia pe scară largă a Moscova. El a participat, de asemenea, la discuţiile pentru încheierea acordului de transport al grânelor prin Marea Neagră (din care Rusia s-a retras în iulie), precum și la negocierea unor schimburi de prizonieri.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG