Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților occidentali să ridice restricțiile privind utilizarea armelor pe teritoriul Rusiei, în contextul în care ofensiva ucraineană din regiunea rusă Kursk continuă.
„Rușii nu au restricții geografice privind utilizarea unor astfel de arme. Încă din primele zile ale războiului pe scară largă, întregul teritoriu al statului nostru a fost sub amenințarea constantă a atacului”, a scris Volodimir Zelenski pe platforma X.
Președintele Ucrainei a mai spus că ridicarea restricțiilor ar putea apropia momentul încheierii războiului.
„Pentru a opri cu adevărat teroarea rusă, avem nevoie de decizii puternice din partea partenerilor noștri, decizii care vor ridica restricțiile asupra acțiunilor noastre defensive”, a adăugat președintele Zelenski.
Declarațiile liderului de la Kiev vin în timp ce armata ucraineană face o incursiune în regiunea Kursk din Rusia.
Incursiunea transfrontalieră surpriză a Ucrainei la Kursk pe 6 august a fost descrisă drept cel mai mare atac pe teritoriul rus de când Moscova și-a lansat invazia Ucrainei, în februarie 2022.
Mii de soldaţi ucraineni participă la actuala incursiune în regiunea rusă Kursk, potrivit unui oficial de rang înalt. Potrivit AFP, autoritățile militare de la Moscova au anunțat că avansul trupelor Kievului pe teritoriul rusesc a fost oprit.
Ministerul rus al Apărării a transmis că a împiedicat „tentativele de pătrundere” ale „grupurilor mobile de vehicule blindate” inamice în apropierea oraşelor Tolpino, Jouravli şi Obcitci Kolodez, situate la aproximativ treizeci de kilometri de granița cu Ucraina.
De asemenea, armata rusă susţine că a atacat trupele ucrainene cu rachete şi artilerie în apropierea oraşelor Soudja, Korenevo, Staraïa Sorotcița şi Borki şi că a împiedicat o pătrundere în districtul Belovski, mai la est.
Rusia a anunțat pe 10 august că a impus ceea ce a numit măsuri antiteroriste în regiunile Kursk, Briansk și Belgorod.
Comitetul Național Antiterorism a precizat într-o declarație că măsurile includ posibila evacuare a rezidenților, limitarea transportului, întărirea securității în jurul siturilor sensibile și interceptarea convorbirilor telefonice.
Pe măsură ce tensiunile au crescut pe 11 august, aliatul Rusiei, Belarus, a anunțat că a început să transfere tancuri în zona de frontieră cu Ucraina, după ce a susținut că a doborât mai multe drone militare ucrainene deasupra spațiului său aerian.
În weekend, forțele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra capitalei ucrainene, Kiev, care au ucis cel puțin două persoane, potrivit serviciilor de urgență ucrainene. Oficialii ucraineni au precizat că alte trei persoane, inclusiv un copil de 13 ani, au fost grav rănite în atac.
Pe lângă Kiev, alte cinci regiuni au fost atacate de drone rusești, potrivit forțelor aeriene ucrainene.
De cealaltă parte, în Rusia, guvernatorul regional din Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat că 13 persoane au fost rănite de resturile unei rachete ucrainene doborâte care a căzut pe o clădire rezidențială în timpul nopții. Doi dintre răniți sunt în stare gravă, a declarat Smirnov pe 11 august.
În regiunea vecină Voronej, autoritățile ruse susțin că resturile unei drone lansate de Ucraina au deteriorat o clădire administrativă și o instalație de utilități din capitala regiunii.
Trei drone au fost doborâte deasupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, iar câte o dronă a fost distrusă deasupra regiunilor Briansk și Orlov, a declarat ministerul pe Telegram.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.