Linkuri accesibilitate

Ucrainenii pregătesc ofensiva de primăvară. 7.000 de militari au fost antrenați în SUA


Oficialii americani au declarat că soldații ucraineni vor începe în curând antrenamentul pe tancuri Abrams.
Oficialii americani au declarat că soldații ucraineni vor începe în curând antrenamentul pe tancuri Abrams.

Forțele armate ucrainene au declarat că au respins 45 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore în jurul orașului Bakhmut. Între timp, Washingtonul a promis mai multe arme pentru a ajuta Kievul să se pregătească pentru o contraofensivă de primăvară, relatează Reuters.

Militarii ucraineni au spus că o contraofensivă nu este departe, dar au subliniat că este important să dețină orașe, inclusiv Bahmutul, și să provoace pierderi rușilor.

Între timp, un oficial de rang înalt din domeniul Apărării SUA a declarat că antrenamentul ucrainenilor pe tancurile americane M1-A1 Abrams nu a început încă, dar va începe „relativ curând”.

„Antrenamentul cu Abrams nu a început încă... Încă lucrăm la achiziţia de echipamente, aşa că nu am început încă antrenamentul, dar mă aştept ca acest lucru să se întâmple relativ curând”, a declarat oficialul în timpul unei şedinţe de informare, relatează CNN.

În total, SUA au antrenat peste 7.000 de soldaţi ucraineni de la începutul invaziei ruseşti.

Marți, SUA au aprobat încă 2,6 miliarde de dolari pentru asistență militară pentru Ucraina, inclusiv trei radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc și camioane cu combustibil. Până acum, SUA au oferit peste 35 de miliarde de dolari ca ajutor militar Ucrainei.

SUA au fost de acord să trimită 31 de tancuri M1-A1 în Ucraina. Decizia a fost luată în ianuarie, după o dezbatere aprinsă între politicieni și după ce Germania a declarat că va aproba transferul tancurilor sale Leopard 2 către Ucraina numai dacă SUA vor fi de acord să trimită şi tancuri Abrams.

SUA a avertizat, însă, că livrarea tancurilor către Ucraina va dura, pentru că nu sunt disponibile.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG