Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski: Ne pregătim temeinic pentru eliberarea teritoriilor ucrainene


Președintele Volodimir Zelenski a spus că principalii generali ai forțelor ucrainene sunt pe fronturile de luptă.
Președintele Volodimir Zelenski a spus că principalii generali ai forțelor ucrainene sunt pe fronturile de luptă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a dat de înţeles, în mesajul video de luni seara, că se apropie ziua contraofensivei şi că se fac pregătiri intense în acest sens, cei mai importanţi generali fiind deja pe linia frontului.

„În fiecare zi devenim mai puternici, în fiecare zi aducem mai aproape ziua în care statul terorist va da socoteală”, i-a asigurat Volodimir Zelenski pe ucraineni.

El a spus că a avut o nouă şedinţă cu şefii de Stat Major, cu care a discutat despre principalele probleme de securitate de pe linia frontului de la Cernigău, din regiunile nordice şi de la frontieră.

„Comandanţii direcţiilor au raportat. De data aceasta, generalii Sîrski şi Tarnavski au raportat prin intermediul comunicaţiilor securizate, nu în persoană, din cele mai fierbinţi puncte de pe linia frontului, despre situaţia din Bahmut, Avdiivka, Marinka şi din întreaga regiune Doneţk, Bilohorivka şi întreaga regiune Luhansk”, a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a menționat că a primit rapoarte şi de la şeful Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării, de la şeful Gărzilor de Frontieră şi de la alţi reprezentanţi ai armatei.

„A fost o întâlnire completă şi o coordonare deplină pentru pregătirea temeinică a acţiunilor noastre active pentru eliberarea teritoriilor ucrainene”, a punctat Volodimir Zelenski.

El le-a povestit ucrainenilor despre deplasarea făcută în regiunea Cernigău pe care a vizitat-o luni, mărturisind că a fost una dintre cele mai dificile vizite din punct de vedere emoţional.

Zelenski a spus că a vizitat Iahidne, o mică localitate rurală obişnuită, „pe care bestiile ruseşti au transformat-o anul trecut într-unul dintre cele mai mari exemple de abuz uman din lume”.

El a reamintit că soldaţii ruşi au înfiinţat aici un post de comandă într-o şcoală şi i-au dus pe toţi sătenii în subsolul şcolii, ca să-i folosească drept scut uman.

„Între 3 şi 30 martie anul trecut, ocupanţii au ţinut peste 300 de persoane în subsolul acestei şcoli, o şcoală de la ţară obişnuită. Subsolul are mai puţin de două sute de metri. Erau oameni în vârstă şi copii foarte mici, femei şi bărbaţi – cea mai în vârstă femeie avea 93 de ani, iar cel mai mic copil avea mai puţin de şase luni”, a spus Zelenski.

„Acest subsol, acest lagăr de concentrare din Iahidne, ca şi toate celelalte crime comise de Rusia împotriva oamenilor şi a umanităţii nu vor fi niciodată iertate statului malefic”.

„Kremlinul nu se va putea ascunde în spatele unui loc în Consiliul de Securitate al ONU, al conductelor de gaz sau a orice altceva”, a avertizat el, promiţând că „va exista o responsabilitate legală şi corectă pentru fiecare crimă rusească comisă pe teritoriul ucrainean într-un tribunal, la Curtea Penală Internaţională, în instanţele ucrainene”.

XS
SM
MD
LG