Linkuri accesibilitate

UDMR critică protocolul dintre MAI și BOR: Pune în pericol toată țara


Kelemen Hunor, președinte UDMR
Kelemen Hunor, președinte UDMR

UDMR și-a anunțat opoziția față de acordul încheiat de ministrul Marcel Vela cu Patriarhia Română privind implicarea cadrelor Ministerului de Interne în aducerea luminii, de Paști, pentru creștinii ortodocși.

Formațiunea arată că prin acțiunile prevăzute pentru următoarele zile se anulează toate rezultatele obținute până în prezent prin introducerea măsurilor de prevenire și combatere a epidemiei.

Marcel Vela ignoră starea de urgență declarată de președinte, măsurile de sănătate publică impuse de propriul Guvern și pune, astfel, în pericol toată țara și siguranța populației", acuză UDMR, într-un comunicat de presă.

Mai multe, protocolul anunțat marți seara de Marcel Vela „este extrem de periculos din perspectiva sănătății publice și – după toate previziunile – ar avea drept consecință o creștere drastică a numărului de infecții și decese", acuză UDMR, și riscă să ducă la diminuarea „eforturilor din ultimele luni ale unei țări care se pregătește să se redreseze economic în această situație de o gravitate fără precedent".

UDMR mai arată că implementarea unor asemenea prevederi pentru creșterii ortodocși reprezintă o discriminare față de credincioșii de rit catolic și protestant care au sărbătorit Paștele săptămâna trecută cu toate măsurile impuse.

Solicităm premierului să nu susțină acest demers și să ceară ministrului de Interne anularea documentului. Considerăm că nu există nicio justificare pentru o astfel de măsură acum, la o lună după declararea stării de urgență și în momentul prelungirii acesteia", transmite UDMR care îndeamnă populația să sărbătorească Paștele în casă.

De altfel, și USR a criticat proiectul anunțat de Marcel Vela și a numit „inoportună și imprudentă” implicarea cadrelor Ministerului de Interne în aducerea luminii, de Paști, pentru creștinii ortodocși, „într-un efort național care contravine tuturor recomandărilor oficiale privind distanțarea socială, tuturor prevederilor, teoretic obligatorii, din ordonanțele militare emise până acum.”

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat marți seară că MAI și Biserica Ortodoxă Română au semnat un acord pentru ca românii ortodocși să poată primi sfintele Paști și lumina sfântă adusă de la Ierusalim cu ajutorul voluntarilor și a cadrelor MAI.

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu aghiazmă și vin, numită Paști, sfințită anul acesta în joia mare, în 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 7-17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de personalul angajat al bisericii și de voluntari.

Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim va fi făcută de voluntarii parohiilor și de echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.

Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.

În zonele aflate în carantină, Lumina Sfântă va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale, la parohiile din zonele din carantină.

În noaptea de Înviere este permisă circularea tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.

XS
SM
MD
LG