Linkuri accesibilitate

UDMR pune condiții pentru desființarea Secției Speciale. Se sparg funcțiile de conducere în TVR și SRR


Liderii Coaliției negociază desființarea Secției Speciale. Președintele PNL, Ludovic Orban, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, în Parlament, februarie 2021.
Liderii Coaliției negociază desființarea Secției Speciale. Președintele PNL, Ludovic Orban, și președintele UDMR, Kelemen Hunor, în Parlament, februarie 2021.

Liderii UDMR au cerut în ședința Coaliției o serie de „garanții" pentru a vota proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale. În  privința „pachetului media”, conducerea TVR și SRR, s-a decis spargerea funcției de președinte al Consiliului de Administrație de cea de director general.

Ministrul Justiție, Stelian Ion, va participa la grupul de lucru al Coaliției pentru a găsi o soluție de compromis pentru desființarea Secției Speciale (SIIJ), care să fie acceptată și de UDMR. Liderii Uniunii nu au fost de acord ca dosarele de la SIIJ să ajungă la DNA, ci au cerut ca ele să fie trimise la Parchetul General.

Fără votul Uniunii, Coaliția de guvernare nu poate asigura majoritatea pentru desființarea Secției Speciale, o promisiune din timpul campaniei electorale, dar și o cerință a președintelui Klaus Iohannis.

Proiectul este blocat momentan la Comisia Juridică din Camera Deputaților, până se ajunge la un acord în Coaliție.

UDMR a solicitat garanții speciale pentru desființarea Secției. Au motivat că au avut loc abuzuri în trecut la DNA și că nu trebuie ca dosarele magistraților să fie o sursă de șantaj la adresa acestora”, au spus surse din Coaliție pentru Europa Liberă.

Printre variantele de lucru avansate la nivelul Coaliției se află și propunerea ca un procuror dintr-o anumită structură teritorială să nu poată investiga judecătorii din acea zonă.

„În acest fel încercăm să nu există războaie locale în zona justiției”, a spus un lider din Coaliție.

O altă măsură avută în vedere este legată de trimiterea în judecată a dosarului. Acesta ar urma să primească un aviz din partea secției respective a CSM. Discuțiile din Coaliție urmează să stabilească dacă avizul este consultativ sau obligatoriu.

UDMR a fost de acord, la negocierile din decembrie pentru elaborarea programului de guvernare, cu desființarea Secției Speciale. Ulterior, a cerut ca dosarele de la SIIJ să ajungă doar la Parchetul General, nu și la DNA.

TVR și SRR cu patru șefi

Coaliția de guvernarea a agreat și separarea funcției de director general al TVR și SRR de cea de președinte al Consiliului de Administrației. În prezent, funcția este de președinte director general. Astfel, în loc de două funcții, ar urma să apară patru care să fie împărțite în Coaliție.

„În momentul de față, de principiu, PNL are TVR, iar USR-PLUS are SRR, dar totul se poate schimba când apar cele patru funcții. Depinde foarte mult ce atribuții vor reveni celor două poziții: de director general și de președinte al Consiliului de Administrație”, susțin surse participante la discuții.

Pentru spargerea funcției din fruntea TVR și SRR este nevoie de modificarea legii, iar termenul preconizat în Coaliție este de două săptămâni. Până când legea nu se modifică, nu se vor vota în Parlament rapoartele de activitate ale conducerilor televiziunii publice și a radioului public. Respingerea rapoartelor de activitate echivalează cu revocarea din funcție a conducerilor două instituții.

În privința Avocatului Poporului, s-a decis să existe o singură propunere din partea Coaliției de guvernare pentru această poziție.

„Trebuie găsită o persoană care să fie agreată de toate partidele, nu să revină nominalizarea unui partid”, au precizat sursele citate.

Comisiile reunite de Cultură au pe masă rapoartele de activitate ale TVR și SRR, iar revocarea celor două conduceri ține doar de momentul ales de liderii Coaliției.

Doina Gradea, președinte director general al TVR și Georgică Severin, președinte director general al SRR, au obținut funcțiile cu ajutorul PSD, în 2017.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG