Linkuri accesibilitate

UDMR votează moțiunea de cenzură. Kelemen l-a avertizat pe Orban


Liderul UDMR spune că l-a avertizat deja pe premierul Ludovic Orban de intenția sa de a susține moțiunea de cenzură a social-democraților
Liderul UDMR spune că l-a avertizat deja pe premierul Ludovic Orban de intenția sa de a susține moțiunea de cenzură a social-democraților

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va susține moțiunea de cenzură a social-democraților, au anunțat joi liderii formațiunii după ce premierul Ludovic Orban a spus că își va asuma răspunderea în parlament pentru ca primarii să poată fi aleși în două tururi de scrutin.

Primul a fost liderul deputaților UDMR, Korodi Attila, care a amintit că partidul său s-a exprimat împotriva votului în două tururi de scrutin încă de la susținerea pe care i-a acordat-o guvernului Orban în parlament.

„În momentul în care am discutat cu liberalii pe conturarea actualului guvern, de care era nevoie şi este nevoie, am zis că opţiunea aceasta, pentru noi, nu poate fi susţinută şi dacă va fi o astfel de situaţie atunci va trebui să votăm împotriva guvernului, să votăm moţiunea”, a declarat Korodi Attila pentru Agerpres.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a spus că așteaptă ca guvernul să vină în parlament cu scrisoarea de angajare a răspunderii și că, în opinia sa, ”este obligatoriu să existe o moțiune de cenzură”. Și el a amintit că a condiționat încă din acordul de susținere a guvernului menținerea votului pentru locale într-un singur tur de scrutin și că modificarea legii electorale ar contravine intereselor locale ale UDMR.

"Noi de la bun început am spus că nimeni nu poate să ne ceară ceva care este împotriva intereselor comunităţii. Deci, noi nu am susţinut alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi am spus că vom face tot ce ne stă în putinţă prin mijloacele parlamentare de a nu schimba regulile jocului în 2020, cu câteva luni înainte de alegerile locale (...). Nu există nicio supărare, nu suntem în conflict cu nimeni, poziţia noastră era cunoscută şi în momentul în care am semnat acel acord de susţinere a Guvernului PNL”, a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

El spune că a discutat deja cu premierul Ludovic Orban, care l-a informat despre intențiile sale încă dinainte de ședința de guvern.

„Mi-a zis ce urmează să facă, eu i-am spus că am înţeles şi i-am spus că, dacă va exista posibilitatea să depunem o moţiune de cenzură, vom depune şi vom şi vota. Asta este viaţa", a completat Kelemen.

Liderul UDMR susține că, în cazul demiterii guvernului Orban, nu intenționează să intre la guvernare.

„Dacă pică guvernul, se deschide procedura constituţională spre alegerile anticipate, dar până la alegerile anticipate mai e mult de mers. (...) Următorul guvern îl va face acel premier pe care îl va desemna preşedintele. Pe noi nu ne interesează în acest moment guvernarea. Bănuiesc că va fi tot guvern liberal. Dacă trece... Eu nu ştiu dacă trece. Deşi eu nu merg aşa departe şi nu vreau să fac speculaţii. În acest moment eu vorbesc despre primul pas. În cazul angajării răspunderii, primul pas este moţiunea de cenzură. Dacă trece moţiunea de cenzură, sigur, se deschide o altă procedură, dar atunci trebuie să discutăm despre acest lucru. Mingea va fi pe terenul preşedintelui, nu pe terenul partidelor politice", a încheiat preşedintele UDMR.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, la începutul ședinței de guvern, că a decis să-și angajeze răspunderea în parlament pentru modificarea legislației electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar primarii să fie aleși cu 50% plus 1 din voturi.

Citește și:

XS
SM
MD
LG