Linkuri accesibilitate

UE îl convoacă pe ambasadorul Rusiei pe tema interdicțiilor impuse unor oficiali europeni


Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov.
Ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov.

Oficialii Uniunii Europene (UE) l-au convocat, luni, pe ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Chizhov, pentru a-i transmite protestul față de decizia Moscovei de a interzice accesul în Rusia a opt oficiali europeni.

Săptămâna trecută, Ministerul de Externe de la Moscova a interzis intrarea pe teritoriul Rusiei a opt oficiali europeni, printre care preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, procurorul Berlinului, Jorg Raupach, directorul Diviziei pentru Apărare şi Securitate din cadrul Centrului pentru incidente Chimice, Biologice, Radioactive şi Nucleare (CBRN) din Suedia, Åsa Scott.

Potrivit Moscovei, sancțiunile vin ca reacție la cele impuse de UE unor cetățeni ruși. Cele mai recente sancțiuni impuse de UE vizează doi cetățeni ruși acuzați că persecută persoane LGBT în Cecenia, dar și patru oficiali ruși apropiați de președintele Putin. Mișcarea ar încuraja, în opinia Moscovei „isteria” anti-Rusia.

Tensiunile dintre cele două părți au fost în creștere constantă în ultimele luni car urmare a situației opozantului Kremlinului, Alexei Navalnîi, aflat în detenție, a conflictului diplomatic dintre Rusia și Republica Cehă, dar și a mișcărilor militare ale Rusiei la granița cu Ucraina.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG