Ucraina nu are un scut antirachetă eficient împotriva rachetelor balistice iraniene
Forțele aeriene ucrainene au declarat marți că nu dispun în prezent de o apărare eficientă împotriva rachetelor balistice pe care Iranul se pregătește să le trimită Rusiei.
Potrivit CNN, Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, a declarat că raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene sunt de 300, respectiv 700 km, și va permite forțelor rusești să lovească oriunde în interiorul Ucrainei.
„Există o mare probabilitate ca acestea să fie livrate în nord, deasupra frontierei cu Ucraina, de unde pot fi lansate pentru a amenința întreaga Ucraină”, a declarat Ihnat în cadrul unei conferințe de presă susținute marți la Kiev.
Tot marți, CNN a relatat că Iranul se pregătește să trimită aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sol-suprafață și mai multe drone de atac Moscovei în contextul războiului din Ucraina.
Întrebat dacă forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite să se apere împotriva acestor tipuri de rachete balistice iraniene, Ihnat a răspuns că „vor lua toate măsurile și mijloacele de protecție împotriva acestor rachete” pe care le pot lua. „”
Comisarul European pentru Energie, în vizită la Kiev
Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, se află astăzi în vizită la Kiev pentru a discuta metodele prin care Uniunea Europeană poate sprijini Kievul cu energie electrică pentru la iarnă.
„Mă aflu astăzi la Kiev pentru a contribui la extinderea sprijinului acordat sectorului energetic din Ucraina”, a declarat Simson într-o postare pe Twitter. „Am fost martoră directă la amploarea distrugerilor din Ucraina și depun toate eforturile pentru a spori ajutorul financiar, tehnic și practic”, s-a arătat în continuarea postării diplomatului european.
Kadri Simson s-a întâlnit marți cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis că finanțarea Ucrainei este doar o parte din provocarea la care asistă și Uniunea Europeană, cealaltă fiind găsirea și livrarea de echipament corespunzător.
Potrivit Reuters, comisarul european pentru Energie a calificat atacurile Rusiei drept „o tactică crudă și inumană de a provoca suferință umană în timp ce se apropie iarna”.
Ajutorul suplimentar va trebui să vină de la instituțiile UE, statele membre, partenerii internaționali și donatorii privați, a spus ea.
Kadri e de părere că prioritatea ajutorului UE este refacerea capacităților de producere a energiei electrice, distruse de bombardamentele rusești, și nu înlocuirea lor cu livrarea de energie electrică dinspre UE, transmite publicația European Pravda.
Comisarul european a dat asigurări că UE a mobilizat deja resursele posibile, inclusiv cele din afara Uniunii Europene.
„Facem tot posibilul pentru a acoperi nevoia (de electricitate a, n.r.) Ucrainei, iar UE nu trebuie să se confrunte singură cu aceste probleme. Suntem deja în dialog cu partenerii internaționali, deoarece este nevoie de echipamente foarte specifice, pentru care există foarte puțini producători în lume”, a declarat Simson.
Premierul Estoniei: Izgonirea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei este cheia păcii
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că soluția pentru pace în Ucraina constă în „izgonirea trupelor rusești”, transmite CNN.
Într-o conferință de presă susținută marți la Tallinn, Kallas a spus că pacea nu constă în a accepta ocupația rusească, întrucât „suferința umană pentru acei oameni (civili ucraineni, n.r.) nu se va opri”.
„Ucraina trebuie să câștige acest război”, a transmis premierul estonian.
Kallas a adăugat că „Rusia încearcă să folosească toate mijloacele posibile pentru a obține o pauză (de la război, n.r.), astfel încât să se regrupeze și să continue mai târziu, pentru a obține în cele din urmă ceva ce nu era al lor încă de la început”. „”
Ea a avertizat că prețul oboselii din cauza războiului e mult prea mare, întrucât „dacă agresiunea dă roade undeva, aceasta servește drept invitație pentru a o folosi în altă parte”.
Înalt diplomat american pentru relația cu Europa, în vizită în Ucraina
Secretarul adjunct de stat pentru Afaceri Europene și Euroasiatice, Karen Donfried, se va afla astăzi și mâine în vizită pe teritoriul Ucrainei.
Potrivit jurnalistei CNN Kylie Atwood, Donfried se va întâlni cu membrii administrației prezidențiale din Ucraina și cu alți oficiali ucraineni pentru a discuta eforturile Statelor Unite în ceea ce privește sprijinul în domeniul securității și energiei, cât și despre eforturile de reconstrucție ale Ucrainei, potrivit Departamentului american de Stat.
Atwood a făcut public anunțul printr-o postare pe Twitter, la care a atașat documentul eliberat de Departamentul de Stat.