Ucraina cere din nou excluderea Rusiei din forumul G20
Rusia ar trebui exclusă din forumul G20 al celor mai mari puteri economice, iar președintele Vladimir Putin să nu fie invitat la următoarea reuniune a reprezentanților țărilor membre, au spus, marți, reprezentanții Ministerului de Externe ucrainean.
„Putin a recunoscut public că a ordont atacurile cu rachetă asupra civililor ucraineni și asupra infrastructurii de energie”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat de asemenea recent, după retragerea Rusiei din acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră, că Rusia nu ar trebui să mai facă parte din forumul G20, întrucât prin decizia luată, ar lucra deliberat pentru înfometarea populației de pe mai multe continente.
Vladimir Putin a declarat luni, într-o conferință de presă, că retragerea din acordul transportului cerealelor și atacurile asupra infrastructurii sunt o reacție la atacurile ucrainene cu drone asupra unor vase rusești din Crimeea, care ar fi utilizat coridorul de transport al cerealelor în acest sens. Totodată, Kremlinul a anunțat anterior că este gata să transporte propriile cereale spre țările sărace.
Zelenski și premierul Cehiei, discuții pe tema cooperării militare și a reconstrucției Ucrainei
Preșdintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și premierul Cehiei, Petr Fiala, au avut o întrevedere la Kiev, pe tema cooperării militare dar și a planurilor de reconstrucție a zonelor afectate de război.
„Am discutat despre cooperarea militară, în special despre întărirea defensivei aeriene și a celei împotriva rachetelor, de asemenea despre protecția împotriva dronelor. În momentul când vom reuși, împreună cu partenerii noștri, să oferim 100% garanție asupra spațiului aerian din Ucraina, asta va deveni o garanție a sistemului european de securitate, din moment ce va anula o parte semnificativă din capacitatea Rusie de escaladare a conflictului”, a spus Volodimir Zelenski după întâlnirea desfășurată la Kiev, notează agenția ucraineană de presă Interfax.
Cei doi au discutat și despre planurile de reconstrucție a Ucrainei și a refacerii unor facilități specifice distruse în război.
Cehia, care deține în prezent și președinția Consiliului UE, a adoptat recent mai multe măsuri și inclusiv alocarea de fonduri anuale pentru planurile de reconstrucție, sau ajutorul acordat companiilor care vor dori să lucreze în Ucraina.
Experții ONU în energie nucleară inspectează amplasamentele în legătură cu care Rusia acuză Ucraina de fabricarea unei „bombe murdare”.
Experții Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), au început inspecțiile în Ucraina, după acuzațiile Rusiei, potrivit cărora Kievul ar pregăti o „bombă murdară”.
Specialiștii au inspectat două amplasamente pe care Rusia le-a indicat drept locuri unde Ucraina ar pregăti bombe care împrăștie reziduuri radioactive. Reprezentanții AIEA au transmis că ambele amplasamente sunt între cele unde au loc verificări constante cu privire la eventuale activități nucleare nedeclarate, însă nu au fost constatate nereguli până acum, transmite Associated Press.
Rafael Grossi, directorul general al AIEA, for interguvernamental din subordinea Organizației Națiunilor Unite (ONU), a transmis că concluziile noilor verificărilor vor fi făcute publice în cursul săptămânii.
AIEA monitorizează constant, inclusiv prin personal la fața locului, centrala nucleară de la Zaporojie, din orașul controlat de forțele ruse și care a fost afectată recent de atacurile ce au dus la întreruperea curentului în multe părți ale Ucrainei.
Maia Sandu, la București: Rusia a sperat că Ucraina va fi singură, dar nu s-a întâmplat asta
Modul în care Ucraina a reușit să țină piept invaziei ruse este și o dovadă a solidarității „lumii libere”, la care face apel și Republica Moldova pentru un viitor pro-european al acesteia, a declarat marți la București președintele Maia Sandu.
„Rusia a pornit un război nedrept și nejustificat în secolul 21 într-o țară europeană, într-un stat democratic. A făcut acest lucru pentru că a crezut că i se permite orice. Dacă prin curajul și dragostea lor de neam, ucrainenii nu țineau piept invaziei ruse, unde mergea Federația Rusă? Spre Nistru? Spre Prut? Mai departe?”, a spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un discurs susținut în Parlamentul României.
Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la București, care a inclus participarea la o conferință dedicată femeilor parlamentari, organizată de Parlamentul României, dar și întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă, respectiv cu Clubul Oamenilor de Afaceri din Basarbia.
În cadrul conferinței amintite, președintele Republicii Moldova a mulțumit pentru sprijinul acordat de România țării sale, în pandemie, dar și în domeniul energetic și a subliniat rolul solidarității în contextul războiului din Ucraina.
„Ucraina își apără copiii și viitorul cu demnitate. Însă Ucraina nu ar fi reușit de una singură. Aceasta a sperat Rusia - că Ucraina va fi singură. Dar lumea liberă a venit în ajutor Ucrainei. Țările democratice, unde viața este de neprețuit, s-au aliat împotriva terorii și a războiului”, a spus Maia Sandu, menționând solidaritatea cu poporul ucrainean de care au dat dovadă și locuitorii Republicii Moldova.
Țara sa contează la rându-i pe sprijinul țărilor democratice în parcursul european pe care și-l dorește.
„Sunt mândră că, în ciuda faptului că avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noștri s-au împărțit cu puținul pe care îl au și au deschis ușile și inimile când a fost nevoie. În aceste vremuri tragice, noi ne bazăm pe lumea liberă - pentru ca în viitor lumea liberă să se poată baza pe Republica Moldova. Ca garant al protejării demnității umane, al păcii și al securității”.
Maia Sandu a ținut să transmită că după ce Rusia a lovit infrastructura energetică a Ucrainei, Gazprom și-a redus la jumătate livrările de gaz către Republica Moldova, iar furnizarea energiei electrice este incertă. Prețul gazelor a ajuns la nivel dublu față de cel din România a evidențiat ea.
Șeful de stat a mai spus că „războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele proruse și este gata să dea foc la țară”.
Gruparea respectivă a fost inclusă pe lista Oficiul uipentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA, „pentru acte de corupție în proporții deosebit de mari, pentru subminarea statului de drept, pentru coalizare cu serviciile secrete ruse și acțiuni de destabilizare a Chișinăul”, a mai spus Maia Sandu. Scopul urmărit ar fi, potrivit ei, întoarcerea Republicii Moldova de pe drumul european, de la care țara sa nu va face rabat, a arătat ea.
Recent, publicația Washington Post a dezvălui că erviciul Federal de Securitate al Rusiei ar fi alocat zeci de milioane de dolari pentru dezvoltarea unei rețele de agenți în rândul politicienilor din Republica Moldova, scopul fiind răsturnarea regimului pro-european condu de Maia Sandu.