Parlamentul European a aprobat marți un împrumut de până la 35 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari) pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei, care va fi rambursat folosind veniturile viitoare din activele băncii centrale ruse înghețate în străinătate. În aceeași zi, Marea Britanie a anunțat un împrumut de 2,4 miliarde de dolari.
Europarlamentarii au votat marți în favoarea măsurii cu 518 voturi pentru, 56 împotrivă și 61 de abțineri, după ce guvernele blocului comunitar au aprobat-o la începutul acestei luni. Majoritatea activelor rusești blocate sunt situate în UE.
Împrumutul urmează să fie rambursat din veniturile generate de activele suverane rusești înghețate în Occident după începutul invaziei neprovocate a Moscovei în Ucraina în februarie 2022.
Rusia a protestat împotriva utilizării activelor sale înghețate, estimate la aproximativ 300 de miliarde de dolari, calificând-o drept ilegală și amenințând cu represalii.
Împrumutul reprezintă partea UE dintr-un plan mai amplu, conceput de G7 (grupul celor șapte țări industrializate) pentru a împrumuta Ucrainei 50 de miliarde de dolari.
Acest împrumut vine în contextul în care forțele Kievului se confruntă cu o ofensivă rusă feroce în est și cu lovituri frecvente asupra orașelor și infrastructurii energetice, în urma cărora sunt uciși și răniți civili.
Șapte oameni, inclusiv trei copii, au fost uciși în urma atacurilor din ultimele 24 de ore.
Planul, cunoscut oficial sub numele de Împrumuturi pentru Ucraina în vederea accelerării veniturilor extraordinare (ERA) ale G7, a fost anunțat în luna iunie.
Ca parte a aceluiași plan, Marea Britanie a anunțat tot pe 22 octombrie că va acorda Ucrainei un împrumut în valoare de 2,26 miliarde de lire sterline (2,4 miliarde de dolari) pentru a achiziționa mai multe sisteme de armament.
Ministrul britanic al Apărării, John Healey, și ministrul de Finanțe, Rachel Reeves, au anunțat împrumutul în timp ce vizitau trupele ucrainene care se antrenează în Marea Britanie.
Împrumutul este „alocat ca sprijin bugetar pentru cheltuielile militare ale Ucrainei, permițând ucrainenilor să investească în echipamente-cheie pentru a-și susține eforturile împotriva Rusiei, cum ar fi apărarea aeriană, artileria și un sprijin mai larg pentru echipamente”, se arată într-un comunicat al guvernului de la Londra.
„Sprijinul nostru pentru Ucraina (...) în lupta lor pentru libertate față de agresiunea [președintelui rus Vladimir] Putin este de neclintit și va rămâne așa atâta timp cât va fi necesar”, se menționează în comunicat.
Împrumutul se adaugă actualului program de ajutor militar anual de 3,9 miliarde de dolari al Marii Britanii pentru Ucraina și se adaugă la cele 16 miliarde de dolari deja angajate de Londra în sprijin militar, economic și umanitar pentru Kiev.
Știre scrisă cu sprijinul relatărilor Serviciului ucrainean al RFE/RL.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.