Linkuri accesibilitate

UE cere limitarea călătoriilor între țările membre de teama mutațiilor Covid-19


Un prim pas ar putea fi făcut în cadrul UE prin impunerea de test obligatoriu înainte de călătorii internaționale și obligația de a sta în carantină
Un prim pas ar putea fi făcut în cadrul UE prin impunerea de test obligatoriu înainte de călătorii internaționale și obligația de a sta în carantină

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a arătat că „toate călătoriile neesenţiale trebuie puternic descurajate", invocând recomandările făcute de Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Suntem tot mai îngrijoraţi pe tema diferitelor mutaţii" ale coronavirusului, a recunoscut Ursula von der Leyen, citată de AFP, la finalul unui summit prin videoconferinţă al celor 27 de state membre UE.

Drept soluție, von der Leyen a propus o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie „roşu închis" care să arate zonele unde răspândirea virusului este cea mai periculoasă.

Un prim pas ar putea fi făcut în cadrul UE prin impunerea de test obligatoriu înainte de călătorii internaționale și obligația de a sta în carantină. Decizia a fost deja implementată de Franța va impune cu începere de duminică călătorilor din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. Scutiți vor fi doar muncitorii frontalieri.

În ce priveşte ţările din afara UE, „propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare", a mai afirmat Ursula von der Leyen.

Controlul frontierelor este o prerogativă naţională, dar europenii încearcă să se coordoneze pentru a păstra funcţionarea pieţei interne, transportul mărfurilor şi cotidianul muncitorilor transfrontalieri. Ei doresc să evite haosul care a urmat închiderii frontierelor în ordine dispersată atunci când pandemia a apărut în primăvară.

Înainte de summit-ul de joi, la nivel european s-a ajuns la un acord privind recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor Covid, atât PCR cât şi antigenice rapide.

Pentru a detecta mutaţiile coronavirusului, Comisia Europeană a îndemnat statele membre ale UE să crească secvenţierea, considerând insuficient nivelul actual. De asemenea, a lansat un apel la accelerarea vaccinării, protejând 70% din populaţia adultă înainte de sfârşitul verii şi 80% din personalul sanitar şi cei în vârstă de peste 80 de ani până în martie.

XS
SM
MD
LG