Linkuri accesibilitate

Posibile sancțiuni UE pentru firme și persoane chineze care sprijină Rusia în războiul cu Ucraina


Un ofițer ucrainean arată spre o încărcătură termobarică de la o dronă Shahed doborâtă lansată de Rusia dintr-o locație nedezvăluită din Ucraina.
Un ofițer ucrainean arată spre o încărcătură termobarică de la o dronă Shahed doborâtă lansată de Rusia dintr-o locație nedezvăluită din Ucraina.

Uniunea Europeană a propus pentru prima dată sancțiuni pentru firme și persoane din China, din cauza relațiile lor cu firme rusești în contextul efortului de război al Moscovei în Ucraina, potrivit RFE/RL.

Noile măsuri, care sunt prezentate într-un proiect văzut de RFE/RL, fac parte dintr-un al 15-lea pachet de sancțiuni ale Bruxellesului. Acesta prevede înghețarea activelor a șase companii cu sediul în China și interzicerea acordării vizei pentru UE unui cetățean chinez.

UE a mai vizat cu sancțiuni organizații și persoane chineze în trecut cu sancțiuni ca parte a efortului Bruxelles-ului de a combate ocolirea sancțiunilor impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Acele măsuri se refereau însă la interdicții impuse companiilor europene să aibă relații comerciale cu unele firme chineze.

Această propunere marchează însă primul pas către a pune pe o „listă neagră” companii sau persoane chineze care ajuta Rusia să cumpere produse cu dublă utilizare, civilă și militară, care pot fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei.

Dacă este aprobată, o astfel de mișcare ar împiedica persoanele asociate cu compania să intre în UE și ar îngheța fondurile fiecărei firme cu sediul în UE.

Proiectul de pachet de sancțiuni vine în contextul în care Rusia a reușit să ocolească sancțiunile UE și SUA, mai ales legate de transferul de microprocesoare, menite să sufoce complexul militar-industrial rusesc.

China joacă un rol principal în stimularea economiei Rusiei de la invazia Ucrainei din februarie 2022. Oficialii occidentali au declarat că sprijinul chinez pentru ocolirea sancțiunilor a ajutat semnificativ Moscova pe câmpul de luptă.

Singurul chinez propusă pentru interzicerea vizei este un „om de afaceri chinez” care reprezintă o firmă cu sedii în China continentală și Hong Kong, se arată în proiectul documentului. Persoana ar fi „încălcat interdicțiile împotriva eludării regimului de măsuri restrictive al UE impus Federației Ruse”, inclusiv asupra companiilor care fac parte din complexul militar-industrial al Rusiei.

Documentul propus enumeră 54 de persoane pentru interdicții de viză și 29 de entități pentru înghețarea activelor în total, dintre care majoritatea au sediul în Rusia și sunt cetățeni ruși.

Dintre cele șase firme cu sediul în China sau Hong Kong care sunt propuse pentru înghețarea activelor, una dintre ele este deținută de un cetățean rus.

Compania, se arată în documentul preliminar, „a fost cel mai mare furnizor de componente microelectronice supuse sancțiunilor pentru companiile rusești de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei, care sunt utilizate pentru fabricarea dronelor Orlan, folosite de armata rusă în Ucraina”.

Pe lângă înghețarea activelor și interdicțiile de viză, noul pachet vizează și 33 de companii cu sediul în Rusia care se află sub restricții de export, dar include și firme cu sediul în China, Iran, Thailanda și Emiratele Arabe Unite.

Documentul enumeră, de asemenea, 44 de entități propuse pentru sancționare, implicate în funcționarea așa-numitei „flote din umbră” a Rusiei. Termenul se referă la nave rusești angajate în operațiuni ilegale de ocolire a sancțiunilor internaționale

Versiunea preliminară a pachetului de sancțiuni a fost împărtășită pentru prima dată cu țările UE pe 22 noiembrie și are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre pentru a intra în vigoare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG