Linkuri accesibilitate

Șefa Comisiei Europene cere o politică mai dură față de China înaintea vizitei la Beijing


Ursula von der Leyen at the European Council summit in Brussels, 23 March 2023
Ursula von der Leyen at the European Council summit in Brussels, 23 March 2023

Uniunea Europeană va „reevalua” acordul comercial din 2020 cu China și va introduce o nouă strategie privind securitatea economică. Europa trebuie să fie „mai îndrăzneață” față de China, care a devenit „mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”, spune șefa Comisiei Europene.

Într-un discurs susținut la Bruxelles înaintea vizitei sale în China de săptămâna viitoare, Ursula von der Leyen a avertizat joi Beijingul să nu se alăture Moscovei pentru a aduce o pace compromisă în Ucraina.

„Modul în care China continuă să interacționeze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relațiile UE-China în viitor”, a spus Von der Leyen. „Orice plan de pace care ar consolida efectiv anexările rusești [din Ucraina] nu este pur și simplu un plan viabil. Trebuie să fim sinceri în acest punct", a spus von der Leyen, citată de Politico.

Ea a sugerat, pentru prima dată, că UE ar putea înceta finalizarea unui acord comercial de referință cu China, care a fost încheiat în 2020, dar ulterior blocat de Parlamentul European după ce unii dintre membrii săi au fost sancționați de Beijing.

„Trebuie să recunoaștem că lumea și China s-au schimbat în ultimii trei ani – și trebuie să reevaluăm CAI în lumina strategiei noastre mai largi pentru China”, a spus ea la un eveniment găzduit de Centrul European de Politică și Merics, referindu-ne la acordul comercial cu China, cunoscut sub numele de Acord cuprinzător pentru investiții.

Este pentru prima oară când șefa Comisiei Europene ține un discurs despre relațiile blocului cu Beijing.

Ea s-a referit și la situația din Taiwan, la încălcarea drepturilor omului din Xinjiang și represaliile economice împotriva Lituaniei. „Aceste acțiuni de escaladare indică o China care devine mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”.

„Suntem îngrijorați de ceea ce se află în spatele acestei reveniri la scena globală”, a spus von der Leyen, care va călători săptămâna viitoare în China împreună cu președintele francez Emmanuel Macron.

„De ceva timp am observat o întărire deliberată a poziției strategice generale a Chinei. Iar acum, aceasta este însoțită de o creștere a acțiunilor din ce în ce mai asertive.”

Ea a criticat în special legăturile dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, liderii chinezi și ruși, care s-au întâlnit săptămâna trecută la Moscova.

„Cel mai grăitoare”, a spus von der Leyen, „au fost cuvintele de despărțire ale președintelui Xi la adresa lui Putin pe treptele din afara Kremlinului, când a spus: „În acest moment au loc schimbări pe care nu le-am văzut de 100 de ani. Și noi sunt cei care conducem aceste schimbări împreună.”

„Obiectivul clar al Partidului Comunist Chinez este o schimbare sistemică a ordinii internaționale cu China în centru. Am văzut la Moscova spectacolul de prietenie care spune cât o mie de cuvinte despre această nouă viziune pentru ordinea internațională”, a spus ea.

Ea a cerut țărilor din blocul comunitar să folosească mai repede și mai îndrăzneț noile instrumente economice împotriva Chinei, inclusiv controlul subvențiilor externe și o nouă politică împotriva constrângerii economice.

Consiliul UE, reprezentând statele membre ale UE, s-a ferit să împuternicească Comisia în luarea de decizii în acest sens.

Pe fondul a ceea ce ea a descris ca fiind o relație economică „dezechilibrată”, von der Leyen a spus că UE va introduce o nouă strategie de securitate economică în cursul acestui an.

„Europa ar trebui să dezvolte un instrument pentru investițiile în afara țării. Acest lucru s-ar referi la un număr mic de tehnologii sensibile în care investițiile pot duce la dezvoltarea capacităților militare care prezintă riscuri pentru securitatea națională”, a spus ea. „Trebuie să ne asigurăm că capitalul, expertiza și cunoștințele companiilor noastre nu sunt folosite pentru a spori capacitățile militare și de informații ale celor care sunt, de asemenea, rivali sistemici”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG