Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că miniștrii de externe ai UE au convenit, în timpul unei întâlniri de la Bruxelles, pe 22 ianuarie, că nu este momentul să reducă ajutorul acordat Ucrainei.
„Dimpotrivă, trebuie să facem mai mult și mai repede în ceea ce privește resursele financiare, echipamentul militar, pregătirea militară și toate nevoile de apărare ale Ucrainei. Vom continua să lucrăm la ajutorul proiectat", a declarat Borrell într-o conferință de presă după întâlnire.
El a anunțat, de asemenea, că intenționează să viziteze Ucraina în a doua săptămână a lunii februarie, dar nu a precizat data călătoriei sale sau cu cine intenționează să se întâlnească.
Agenda primei reuniuni a celor 27 de miniștri de externe ai UE din acest an a inclus bătăliile din Ucraina și Orientul Mijlociu.
Apărarea Ucrainei împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei rămâne o prioritate pentru Uniunea Europeană, a spus Borrell înainte de întâlnire, adăugând că conflictele din Orientul Mijlociu nu vor distrage atenția blocului.
Ucraina „este primul punct de pe ordinea de zi”, a declarat Borrell reporterilor înaintea întâlnirii.
„Faptul că suntem angajați în căutarea unei soluții în Orientul Mijlociu nu înseamnă că nu continuăm să sprijinim Ucraina”.
Ucraina mizează pe pași rapizi în prima jumătate a anului 2024 în ceea ce privește deschiderea negocierilor privind aderarea sa la UE, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.
El a cerut, de asemenea, blocului să crească oferta de arme și să aprobe un program de sprijin pe termen lung pentru Kiev.
Războiul dintre Israel și Hamas, care a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite și UE, a fost un punct central pentru Bruxelles de când a izbucnit conflictul după ce extremiștii Hamas au lansat un atac transfrontalier pe 7 octombrie, ucigând peste 1.100 de israelieni, în principal civili.
Ministrul israelian de externe Israel Katz și ministrul palestinian de externe Riyad al-Maliki au fost programați la întâlniri separate în marja reuniunii UE din 22 ianuarie.
În timp ce UE spune că Ucraina este o prioritate, unii membri au făcut declarații în ultimele luni punând la îndoială dacă un astfel de sprijin ferm ar trebui continuat.
Înaintea întâlnirii din Belgia, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a criticat „partidul pro-război de la Bruxelles” pentru că a încercat să furnizeze 5 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei.
Prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat pe 22 ianuarie că îi va spune omologului său ucrainean de la Kiev în cursul acestei săptămâni că țara sa se va opune prin veto la aderarea Ucrainei la NATO pentru că aderarea sa nu ar însemna „nimic altceva decât o bază pentru al treilea război mondial”.