Linkuri accesibilitate

Președintele Zelenski a ajuns la Forumul de la Davos. Declarația sfidătoare a Rusiei


Ministrul elvețian de Externe, Ignazio Cassis, îl primește pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pe aeroportul din Zürich, inima comercială a Elveției, 15 ianuarie 2024.
Ministrul elvețian de Externe, Ignazio Cassis, îl primește pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pe aeroportul din Zürich, inima comercială a Elveției, 15 ianuarie 2024.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Elveția, unde se va întâlni cu liderii țării și va participa la Forumul Economic Mondial de la Davos. 

La Davos, Zelenski urmează să se întâlnească cu reprezentanți UE și ai NATO, precum și cu lideri ai statelor și ai marilor întreprinderi pentru a încerca să întărească apărarea și stabilitatea economică a țării.

„Voi discuta, de asemenea, despre întoarcerea copiilor ucraineni furaţi de Rusia, despre sancţiuni, despre modalităţile de utilizare a activelor ruseşti îngheţate, despre deminare în scop umanitar, despre asistenţă financiară şi despre reconstrucţie”, a scris Zelenski.

„La Berna, voi purta discuţii cu şefii ambelor camere ale parlamentului, cu şefii partidelor şi fracţiunilor, precum şi cu preşedintele Viola Amherd”, a precizat el pe X.

„Voi exprima recunoştinţă faţă de Elveţia pentru sprijinul constant acordat suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Cred că participarea Elveţiei la Formula de pace, precum şi experienţa sa relevantă pot contribui la apropierea viziunii noastre de o pace justă”, a menţionat Zelenski.

„La Davos, voi avea întâlniri bilaterale importante cu reprezentanţi ai UE şi NATO pentru a avansa integrarea noastră euro-atlantică, precum şi cu alţi lideri şi directori executivi, pentru a consolida apărarea şi rezistenţa economică a Ucrainei”, a mai menţionat Zelenski.

Kremlinul a declarat luni că discuţiile de la Davos pe marginea propunerilor de pace ale Kievului nu vor duce la nimic, din moment ce Rusia nu participă la ele, şi a reafirmat că Moscova îşi va continua operaţiunea militară în Ucraina până când îşi va atinge toate obiectivele, relatează Reuters.

„Aceasta este pur şi simplu o discuţie de dragul de a vorbi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre discuţiile despre Ucraina de la Davos.

„Acest proces nu poate avea ca scop obţinerea unor rezultate specifice dintr-un motiv evident: noi nu participăm. Fără participarea noastră, orice discuţii sunt lipsite de orice perspectivă de a da rezultate”, a adăugat Peskov.

Ucraina spune că nu va înceta să lupte până când toţi soldaţii ruşi nu vor părăsi teritoriul său, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat că orice discuţii cu Moscova, cât timp la conducerea Kremlinului se află Vladimir Putin, sunt interzise.

Rusia, care controlează mai puțin de o cincime din teritoriul ucrainean, a respins planul de pace al lui Zelenski, cunoscut sub numele de „formula sa de pace”, spunând că este absurd să stabilească pacea fără participarea Rusiei.

Întrebat despre poziția Rusiei cu privire la posibilele discuții cu Ucraina, Peskov a spus că poziția Ucrainei în privința interzicerii discuțiilor cu Moscova este „absurdă”.

„Pentru noi, este de preferat să ne atingem obiectivele de securitate prin mijloace pașnice și diplomatice”, a spus Peskov.

„Dar în fața imposibilității acestui lucru - a lipsei de voință a Occidentului colectiv și a Ucrainei de a ține cont de considerentele noastre de securitate, continuăm operațiunea militară specială”, a spus Peskov. „Ne vom atinge obiectivele”.

Putin numește lupta o „operație militară specială”, deși el și alți oficiali de rang înalt au folosit în mod repetat cuvântul „război” pentru a descrie conflictul din Ucraina.

Planul în 10 puncte al lui Zelenski cere retragerea trupelor rusești, încetarea ostilităților și restabilirea granițelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

Vladimir Putin a trimis mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanşând cea mai mare confruntare între Occident şi Rusia de la Criza rachetelor din Cuba, din 1962.

Putin prezintă războiul din Ucraina ca parte a unei lupte globale mult mai ample cu Occidentul - despre care spune că urmărește să destrame Rusia și să-i fure resursele. Occidentul neagă că vrea să distrugă Rusia.

Șeful personalului prezidențial al Ucrainei, Andrei Iermak, a declarat duminică că este important ca aliatul Rusiei, China, să fie la masă atunci când Kievul convoacă noi întâlniri cu privire la formula sa de pace.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, președintele francez, Emmanuel Macron, și lideri cheie din Orientul Mijlociu vor participa în această săptămână la Forumul Economic Mondial de la Davos (WEF). Pe agenda elitei economice mondiale se află războaiele din Gaza și Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG