Linkuri accesibilitate

UE prelungește importurile agricole fără taxe din Ucraina, în ciuda protestelor fermierilor europeni


Fermierii ucrainenii au plasat pe 24 februarie 2024, la granița cu Polonia, un camion distrus în război, ca să le arate colegilor protestatari de peste graniță cu ce obstacole se confruntă ei în munca de zi cu zi. Pe pancartă scrie: „Prețul adevărat al grâului ucrainean”.
Fermierii ucrainenii au plasat pe 24 februarie 2024, la granița cu Polonia, un camion distrus în război, ca să le arate colegilor protestatari de peste graniță cu ce obstacole se confruntă ei în munca de zi cu zi. Pe pancartă scrie: „Prețul adevărat al grâului ucrainean”.

Parlamentul European a aprobat pe 7 martie prelungirea cu un an a dreptului Ucrainei și Moldovei de a exporta produse alimentare fără taxe în Uniunea Europeană, respingând amendamente care ar fi mărit restricțiile.

Cum era de așteptat, problema principală a fost Ucraina, întrucât împotriva importurilor din acea țară, nu din Moldova, demonstrează fermierii din multe state UE.

Diferența s-a văzut și la vot. În cazul Moldovei, au votat pentru menținerea regimului facilitat, până în iunie 2025, 28 de membri ai Comisiei de Comerț din Parlamentul European, iar numai doi au fost împotrivă, în vreme ce șase s-au abținut.

În cazul Ucrainei, decizia s-a luat cu 26 de voturi pentru, zece împotrivă și o abținere.

Regimul facilitat de export în UE pentru Ucraina este una din chestiunile care îi irită pe fermierii din câteva țări UE, care protestează de multă vreme, inclusiv cu blocarea unor autostrăzi și artere urbane.

Moldova, cu o producție agricolă mult mai mică decât a Ucrainei, nu figurează de obicei în aceste dispute.

„Frâne” de urgență la câteva produse

Ca reacție la nemulțumiri, propunerea votată joi în Parlamentul European prevede și „frâne de urgență” pentru situații în care importurile de carne de pasăre, ouă și zahăr depășesc nivelurile medii din anii 2022 și 2023.

Fermierii ar fi vrut însă ca „frânele” să intre în funcțiune când este depășit nivelul din 2021, unul mai scăzut.

Însă, printre amendamentele propuse de legislatorii europeni, dar care au fost respinse, se numărau și adăugarea altor produse, ca mierea sau grânele, pe lista unde se prevăd „frâne” în situații de criză.

UE a ridicat taxele și cotele pe importurile agricole din Ucraina în 2022, iar fermierii se plâng că acest lucru le-a adus o concurență incorectă din partea producătorilor ucraineni, care vând mai ieftin.

Kievul a numit aceste obiecții o dovadă a lipsei de solidaritate a unor europeni cu Ucraina, care în lupta lor împotriva rușilor apără de fapt întreaga Uniune Europeană.

Reuters notează că votul de joi din legislativul UE înlătură „ultimul obstacol” important din calea continuării importurilor agricole fără taxe din Ucraina și Moldova.

Plenul ar urma să aprobe documentul săptămâna viitoare, iar guvernele UE, în majoritate, sunt așteptate să voteze la fel.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG