Linkuri accesibilitate

UE vrea să crească producția de muniție proprie; o parte va fi acordată Ucrainei


Militarii ucraineni încarcă muniție pentru un tun antiaerian, în apropiere de orașul Bahmut, Donețk, Ucraina, 12 aprilie 2023.
Militarii ucraineni încarcă muniție pentru un tun antiaerian, în apropiere de orașul Bahmut, Donețk, Ucraina, 12 aprilie 2023.

Executivul Uniunii Europene vrea să aloce fonduri în valoare de peste 500 de milioane de euro pentru a crește producția de muniție, cu scopul de a ajuta Ucraina, dar și pentru a reface stocurile țărilor membre.

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri un plan prin care ar urma să acorde subvenții firmelor europene de armament pentru investiții care să crească producția de muniții și rachete.

„Când vine vorba de apărare, industria noastră trebuie să treacă acum la modul de economie de război”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă a UE, potrivit Reuters, înainte de anunțul oficial.

Planul va trebui să fie aprobat de guvernele țărilor membre UE și de Parlamentul European pentru a fi pus în practică.

Acest plan este a treia parte a unui efort mai amplu al UE de a face rost de mai multă muniție și arme pentru Ucraina, în special obuze de artilerie de 155 de milimetri, pe care Kievul le solicită, în condițiile în care lupta împotriva invaziei Rusiei a devenit un război de uzură.

Ca parte a efortului de a furniza 1 milion de obuze Ucrainei în termen de 12 luni, UE a convenit deja să pună deoparte 1 miliard de euro pentru muniția și rachetele pe care membrii săi le trimit Ucrainei din stocurile proprii.

UE a alocat încă 1 miliard de euro pentru achiziționarea în comun a acestor muniții - deși această parte a planului a fost blocată de disputele privind măsura în care acestea ar trebui să fie produse în Europa.

Dar cel mai recent element al campaniei pentru muniții vizează să ofere firmelor de armament stimulente pentru a-și crește producția.

Acesta ar urma să pună deoparte 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru a finanța parțial proiectele de creștere a capacității de producție.

De asemenea, ar permite ca banii UE pentru dezvoltare regională, cunoscuți sub numele de fonduri de coeziune, și fondurile de recuperare în caz de pandemie de coronavirus să fie utilizate pentru astfel de proiecte.

Breton a mai declarat că UE dispune de o bază industrială substanțială pentru producția de muniție, dar „nu are astăzi amploarea necesară pentru a răspunde nevoilor de securitate ale Ucrainei și ale statelor noastre membre”.

„Putem și trebuie să o revitalizăm pentru a o adapta la nevoile unui conflict de mare intensitate”, a precizat Breton.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG