Linkuri accesibilitate

UE: Serbia și Muntenegru, scoase de pe lista țărilor sigure


Steagurile Uniunii Europene flutură în fața sediului Comisiei Europene la Bruxelles, Belgia, Reuters / Yves Herman

Uniunea Europeană a decis să scoată Serbia și Muntenegru de pe lista sigură a țările terțe din care sunt permise călătoriile neesențiale și nici măcar nu a discutat despre includerea Statelor Unite pe această listă, având în vedere creșterea accentuată a cazurilor de coronavirus, au anunțat oficialii UE.

UE a aprobat marți propunerea Germaniei, care deține președinția rotativă a UE, de a exclude Serbia din afara UE și Muntenegru din cauza răspândirii infecțiilor în cele două state au declarat oficialii UE, citați de Reuters.

Lista actualizată va fi publicată în orele sau zilele următoare. Lista are doar caracter de recomandare, cele 27 de țări membre ale UE nu sunt obligate să-i aplice dispozițiile.

Țările UE au discutat, de asemenea, despre scoaterea Algeriei și Marocului de pe lista sigură din cauza creșterii cazurilor COVID-19, dar cele mai multe țări membre s-au opus pentru că numărul cazurilor noi este relativ mic. Prin urmare, cele două țări nord-africane rămân pe lista țărilor sigure pentru moment. Lista este actualizată regulat.

Franța, principalul susținător al eliminării Algeriei din listă a anunțat la reuniunea diplomaților că va adopta măsuri la nivel național pentru blocarea sosirilor din statul nord-african, potrivit unui oficial al UE care a participat la întâlnire.

După excluderea Serbiei și Muntenegrului, 13 țări rămân pe lista UE: Algeria, Australia, Canada, China, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

În ciuda faptului că China este pe listă, călătoriile de acolo vor fi permise numai dacă autoritățile chineze primesc, prin reciprocitate, vizitatori din UE. Cerința de reciprocitate nu se aplică în cazul celorlalte țări enumerate.

„China nu are nicio intenție să-și deschidă frontierele către UE", a declarat un diplomat al UE cu privire la discuțiile purtate cu Beijingul.

În cadrul unei reuniuni de luni, Luxemburg și Cipru au susținut adăugarea Emiratelor Arabe Unite pe lista țărilor sigure, pe baza datelor furnizate de Cipru, dar alte țări s-au opus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG