Linkuri accesibilitate

UE transferă Ucrainei 1,5 miliarde de euro din activele rusești înghețate


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE transferă 1,5 miliarde de euro Ucrainei, bani proveniți din dobânzile activelor rusești înghețate de sancțiuni.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE transferă 1,5 miliarde de euro Ucrainei, bani proveniți din dobânzile activelor rusești înghețate de sancțiuni.

Uniunea Europeană va transfera Ucrainei venituri de 1,5 miliarde de euro din activele rusești înghețate, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Un al doilea transfer de bani ar urma să aibă loc în 2025.

Transferul este primul de acest gen în cadrul noii scheme bazată pe activele înghețate ale Rusiei, transmite Reuters.

Banii transferați Ucrainei sunt veniturile extraordinare (dobânzi), obținute din activele Băncii Centrale a Rusiei imobilizate ca parte a sancțiunilor impuse de UE.

„UE este alături de Ucraina”, a declarat vineri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Nu există un simbol sau o utilizare mai bună pentru banii Kremlinului decât să facă din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur de trăit”, a adăugat ea.

Operațiunea financiară fără precedent a UE a avut nevoie de luni de zile de negocieri până când statele membre au ajuns, în luna mai, la un acord privind fundamentul juridic al unei asemenea acțiuni.

Ungaria, țară care se opune ajutorului militar pentru Ucraina, a amenințat inițial că își va folosi dreptul de veto și va bloca întreaga inițiativă. Dar luna trecută, statele membre au găsit o cale legală de a ocoli acest obstacol, argumentând că Ungaria s-a abținut de la acordul din mai și, prin urmare, nu mai are dreptul de a participa la următorii pași.

Veniturile extraordinare, pe care Moscova nu are dreptul să le încaseze din cauza sancțiunilor impuse la începutul anului 2022, provin de la Euroclear, o instituție financiară din Bruxelles care deține majoritatea activelor rusești imobilizate.

Următorul transfer va avea loc în martie 2025, a anunțat Comisia Europeană.

Cele 1,5 miliarde de euro vor fi transferate direct în bugetul Ucrainei.

Mecanismul financiar diferă de asistența militară pe care UE a oferit-o prin așa-numitul Instrument European pentru Pace (EPF), care rambursează parțial statelor membre armamentul pe care îl donează Kievului.

EPF este blocat de Ungaria de mai bine de un an. Astfel, 6,5 miliarde de euro nu au mai fost trimiși Ucrainei, spre iritarea liderilor europeni.

Uniunea Europeană și SUA au inițiat, de asemenea, un proiect de împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina folosind ca garanție activele rusești blocate. Planul avansează, dar detaliile tehnice sunt încă nerezolvate, în condițiile în care UE își reînnoiește sancțiunile la fiecare șase luni. Asta înseamnă că, în cazul în care Ungaria sau altă țară UE s-ar opune măsurii la un moment dat în viitor, proiectul s-ar bloca.

90% din asistența financiară UE oferită Kievului este destinată cumpărării de arme, muniții și sisteme de apărare aeriană, de care țara are nevoie urgentă pentru a respinge atacurile trupelor rusești.

Restul de 10% din bani sunt folosiți pentru la eforturile de reconstrucție, mai ales a infrastructurii energetice, grav afectată de loviturile rusești sistematice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG