Linkuri accesibilitate

Agenția de Medicamente a UE va aproba vaccinul Pfizer/BioNTech pe 23 decembrie


Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va aproba primul său vaccin COVID-19 pe 23 decembrie, a declarat marți o sursă a guvernului german pentru Reuters.

Țările UE calcă astfel pe urmele Statelor Unite și ale Marii Britanii, unde campaniile de imunizare sunt deja în plină desfășurare.

„Da, și EMA o va face pe 23 decembrie”, a spus sursa, referindu-se la revizuirea unui vaccin dezvoltat de compania americană Pfizer și de partenerul său german BioNTech.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat într-o conferință de presă că speră ca aprobarea Uniunii Europene pentru vaccin să intre în vigoare înainte de Crăciun, pentru a putea începe deja vaccinările înainte de sfârșitul anului.

„Este o veste bună că aprobarea poate fi acordată pe 23 decembrie", a declarat Jens Spahn într-o conferință de presă.

EMA a anunțat de la începutul lunii decembrie că intenționează să emită un punct de vedere cu privire la vaccinul BioNTech / Pfizer până pe 29 decembrie, iar față de vaccinul dezvoltat de Moderna până pe 12 ianuarie.

Mandatul EMA constă în emiterea de recomandări privind noile tratamente medicale, dar ultimul cuvânt cu privire la aprobarea vaccinului îl va avea Comisia Europeană, care, de obicei, urmează sfaturile EMA.

Autoritățile britanice au început marțea trecută, pe 8 decembrie, vaccinarea împotriva Covid-19 în cadrul unei campanii de imunizare a populației.

Primele 800.000 de doze de vaccin dezvoltat de Pfizer și BioNTech, cu o eficacitate de 95% în faza finală de teste clinice, sunt folosite pentru persoane de peste 80 de ani care sunt fie spitalizate, fie au programate intervenții medicale sau se află în casele de bătrâni.

Majoritatea populației va trebui să aștepte până anul viitor înainte să fie destule doze de vaccin pentru ca programul să fie extins.

Și SUA a început vaccinarea anti-Covid, cu o asistentă medicală de la terapie intensivă, care a devenit prima persoană din Statele Unite vaccinată cu noul vaccin Pfizer / BioNTech COVID-19.

Sandra Lindsay, care a tratat bolnavi pacienți cu COVID-19 luni de zile, a primit vaccinul la Centrul Medical Evreiesc Long Island din districtul Queens din New York, un epicentru al focarului COVID-19 din țară.

Numărul de morți în SUA din cauza Covid-19 se apropie de 300.000.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG